Afera i u RS: Respiratore nabavljali za 59.000, a iste fakturisali za 157.000 KM

09.06.2020. 15:19 / Izvor: Akta.ba
Afera i u RS: Respiratore nabavljali za 59.000, a iste fakturisali za 157.000 KM

Svi ukupno uvezeno respiratori u RS, vrijedili su oko šest miliona a iz Fonda zdravstvenog osiguranja je plaćeno oko 15 miliona KM.

Predsjednik Branislav Borenović saopštio je danas da je Fond zdravstvenog osiguranja u vrijeme pandemije virusa korona u Republici Srpskoj plaćao respirator po cijeni od 157 hiljada KM, čija je nabavna cijena po komadu bila oko 59 hiljada KM, javlja BN.

Borenović je rekao da je po toj cijeni kupljeno 50 respiratora, čija cijena je skoro tri puta veća od nabavne.

"Konkretno, 50 respiratora je plaćeno 7.856.634 KM. Ubjedljivo najskuplje, ubjedljivo po najvećoj cijeni, rekordnoj u regionu. I što je evidentno da su ovi respiratori, po pokazetljima koje mi imamo, nabavljeni po skoro tri puta većoj cijeni, a tržišna cijena je između 18 i 27 hiljada KM, što govori samo po sebi da se ovdje radi o vrlo, po RS, štetnim nabavkama, ogromnom trošenju narodnog novca u kojem se nabavljaju respiratori po cijenama i za 100 hiljada KM višim ili po cijenema četiri, pet puta od tržišnih", naveo je Borenović na pres-konferenciji.

Po njegovim riječima, Fond zdravstvenog osiguranja RS za te respiratore izdvojio je 7,8 miliona KM, navodeći da je ovim nanesena velika šteta Republici Srpskoj.

"Najskuplji respirator u FBiH je plaćen 105 hiljada KM, onaj čuveni "Srebrena malina". I kada pogledamo tu "Srebrenu malinu", ja moram reći da je ona jagodica bobica za ovu nabavku".  

Istakao je kako postoji ozbiljan posao za pravosuđe, te zatražio objavljivanje svih ugovora vezano za sve nabavke od 15. marta do danas. Zatraženo je i formiranje anketrnog odbora u NSRS kojim bi se ispitale sve činjenice vezane za javne nabavke u vrijeme pandemije.

On je pozvao poslanike NSRS da podrže formiranje Anketnog odbora kako bi se utvrdile nepravilnosti tokom javnih nabavki medicinske opreme tokom vanrednog stanja u RS, kao i istražne organe da izvrše provjere, jer se radi o sredstvima građana, koja su na ovaj način pokradena.

Borenović je rekao da je respiratore uglavnom nabavljala jedna privatna firma koja je povezana s kabinetom člana Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

U pitanju je suprug Dodikove savjetnice Ane Trišić Babić.

Svi ukupno uvezeno respiratori u RS, kako je rečeno na konferenciji za novinare, vrijedili su oko šest miliona a iz Fonda zdravstvenog osiguranja je plaćeno oko 15 miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti