Agencija: Javni interes je nadjačao pravo na zaštitu ličnih podataka

24.03.2020. 08:50 / Izvor: Akta.ba
Agencija: Javni interes je nadjačao pravo na zaštitu ličnih podataka

Agencija za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini mišljenja je da nije protivzakonito objaviti minimum podataka o osobama koje krše zakone ili određene zabrane nadležnih organa.

Agencija za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini mišljenja je da nije protivzakonito objaviti minimum podataka o osobama koje krše zakone ili određene zabrane nadležnih organa.

"Radi se o evidentnom kršenju zakona i to onih kojima se štite i spašavaju životi ljudi. Samim tim javni interes je nadjačao pravo na zaštitu ličnih podataka a tome je aktivno doprinijelo i lice koje krši zakon", istakli su iz Agencije.

Također, Agencija je mišljenja da zaštita ličnih podataka ne sprječava nadležne organe da preduzimaju mjere i aktivnosti u borbi protiv pandemije.

"Međutim, na nadležnim organima je da i tom prilikom osiguraju zakonitu obradu ličnih podataka", kazali su.

Ističu da Agencija ne raspolaže informacijama o pravnom osnovu i svrsi za objavu podataka svim osobama koja se nalaze u izolaciji i samoizolaciji.

Također naglašavaju da je Agencija pokrenula postupak provjere i ocjene zakonitosti obrade ličnih podataka na ovaj način od strane Vlade Kantona 10.

"Nameće se pitanje da li se objavljivanjem podataka o svim osobama koja su pod mjerama može narušiti povjerenje u zdravstveni sistem. Da bi se pacijent obratio ljekaru i sa njim podijelio informacije, koje se tiču njegovog zdravstvenog stanja, potrebno je da bude uvjeren da će te informacije ljekar čuvati kao profesionalnu tajnu i da neće biti upotrijebljeni ni u jednu drugu svrhu osim u koju su prikupljeni", kazali su iz Agencije.

Sama mogućnost da okolina u kojoj živi pacijent može doći do ovih informacija, ističu, može osobu odvratiti da se obrati stručnom licu.

"To nepovjerenje može imati za posljedicu, kada su u pitanju prenosive bolesti, do širenja bolesti na druge osobe čime je bitno ugrožen i javni interes da se spriječi širenje bolesti", pojasnili su iz Agencije.

Apeluju na nadležne da posvete dužnu pažnju zaštiti ličnih podataka u borbi protiv pandemije jer proizvoljnom odlukama mogu nanijeti i nadoknadivu štetu upravo vrijednostima na koje se pozivaju, saopćeno je iz Agencije za zaštitu ličnih podataka u Bosni i  Hercegovini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti