Agencija za banakarstvo FBiH: Još pet mikrokreditnih fondacija dobilo dozvolu za rad

11.09.2007. 11:06 / Izvor: Oslobođenje
Agencija za banakarstvo FBiH: Još pet mikrokreditnih fondacija dobilo dozvolu za rad

Nakon što je dozvolu za rad dobila mikrokreditna fondacija MI - Bospo iz Tuzle, direktor Agencije za bankarstvo Federacije BiH Zlatko Barš potpisao je još pet rješenja o davanju dozvole za rad mikrokreditnim fondacijama za obavljanje poslova davanja mikrokredita. Kako je saopćeno iz ove agencije, dozvole za rad dobile su MKF "Mikro Aldi" Goražde, "Partner MKF" Tuzla, MKF "Eki" Sarajevo, MKF "Sunrise" Sarajevo i MKF "Prizma" Sarajevo.

U skladu sa Zakonom o mikrokreditnim organizacijama, Agencija za bankarstvo FBiH vrši nadzor nad poslovanjem mikrokreditnih organizacija, odnosno mikrokreditnih fondacija i mikrokreditnih društava koje su za obavljanje poslova davanja mikrokredita dobile dozvolu Agencije i izvršile upis u nadležni registar.

Po dobivanju dozvole za rad, mikrokreditna organizacija je dužna u roku od 30 dana od dana dobivanja dozvole Agencije, podnijeti zahtjev za upis u nadležni registar i o tome obavijestiti Agenciju.

MKO može obavljati samo poslove davanja mikrokredita kao osnovnu djelatnost upisanu u nadležni registar.

Postojeće mikrokreditne organizacije (MKO) dužne su do 5. oktobra uskladiti svoje poslovanje s novim Zakonom o mikrokreditnim organizacijama, što podrazumijeva donošenje odluke o promjeni pravnog oblika i organiziranju u MKF, donošenje statuta, imenovanje organa, pribavljanje propisanih dozvola i suglasnosti, te podnošenje prijave za upis u nadležni registar. U suprotnom, MKO koje ne poduzmu ove aktivnosti biće brisane iz registra MKO, a njihova imena će biti raspoređena u skladu sa zakonskim propisima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti