Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Agencija za nadzor primila veći broj prijava: Osiguravatelji krše tarife i cjenike

Agencija za nadzor osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine je u prethodnom razdoblju primila veći broj prijava koje se odnose na kršenje tarife i cjenika premije od autoodgovornosti.

20.01.2021. 12:22 / Izvor: Akta.ba

Agencija za nadzor osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine je u prethodnom razdoblju primila veći broj prijava koje se odnose na kršenje tarife i cjenika premije od autoodgovornosti te je počela sa nadzorom i kontrolom društava za osiguranje i posrednika u osiguranju. 

Zbog izuzetnog društvenog značaja i upoznavanja šire javnosti podsjećaju da je 27.08.2020. godine u Federaciji BiH stupio na snagu Zakon o obaveznim osiguranjima u saobraćaju, a nakon toga i podzakonski akti – Odluka o uvjetima za osiguranje vlasnika vozila od odgovornosti za štetu prouzrokovanu trećim osobama i Odluka o načinu utvrđivanja tarife premije i cjenika za osiguranje vlasnika vozila od odgovornosti za štetu prouzrokovanu trećim osobama.

"Prema navedenoj regulativi društva za osiguranje u Federaciji BiH, koja se bave obveznim osiguranjima u saobraćaju, dužna su, donijeti i u potpunosti primjenjivati premijski sistem s jedinstvenim osnovicama funkcionalne premije osiguranja za obvezna osiguranja u prometu"

Dakle, na području obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti na snazi je administrativno određivanje cijena premije za sva društva koja posluju na teritoriju Federacije BiH i prilikom zaključivanja ove vrste ugovora o osiguranju nisu dozvoljeni bilo kakvi popusti i benefiti koje društva za osiguranje nude osiguranicima prilikom sklapanja istih.

Ističu da je Agencija za nadzor osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine u prethodnom razdoblju zaprimila veći broj prijava koje se odnose na kršenje tarife i cjenika premije te je, u okviru svojih zakonskih ovlaštenja, aktivno počela sa nadzorom i kontrolom društava za osiguranje ali i drugih subjekata koji zauzimaju svoje učešće na tržištu osiguranja (posrednika u osiguranju).

"Pored rada na ovim prijavama Agencija za nadzor osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine u 2021. godini kreće i u redoviti nadzor svih društava za osiguranje s posebnim naglaskom na ovu problematiku", napominju iz Agencije.

Pravni subjekti koji nude usluge osiguranja od automobilske odgovornosti prema trećim osobama su apsolutno upoznati da svako odstupanje od usvojenih tarifa i cjenika premije, u bilo kojem obliku, predstavlja prekršaj kažnjiv kako za društvo tako i za odgovornu osobu.

No, zbog iznimne društvene važnosti, krajnjih posljedica do kojih kršenje administrativno utvrđenih cijena premije za ovu vrstu osiguranja može dovesti, pravne i ekonomske nesigurnosti imamo zakonsku obavezu o tome upoznati i građane, koji se javljaju kao krajnji korisnici ovih usluga.

Administrativno kontroliranje tržišta osiguranja je prevashodno ustanovljeno u cilju zaštite oštećenih osoba u cestovnom prometu (adekvatne naknade zakonom priznatih vidova štete)  i interesa onih koji se moraju osigurati od ove vrste odgovornosti.

"Iz navedenih razloga apeliramo i na sve građane da, prilikom zaključenja polica osiguranja od automobilske odgovornosti prema trećim licima, prijave Agenciji za nadzor osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine bilo kakve radnje koje u sebi imaju obilježje gore navedenih prekršaja (pristanak na razne popuste, poklon bonove, bonove za gorivo, besplatne tehničke preglede i sl.). Na ovakav način će uzeti svoje aktivno učešće u dosljednom provođenju zakona i dati nemjerljiv doprinos u stabilizaciji i uređenju tržišta osiguranja", poručili su iz Agencije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti