Agencija za osiguranje Republike Srpske najavila rigoroznu kaznenu politiku u 2010. godini: Kaznama do reda na tržištu

22.12.2009. 09:11 / Izvor: Fokus
Agencija za osiguranje Republike Srpske najavila rigoroznu kaznenu politiku u 2010. godini: Kaznama do reda na tržištu

Tržište osiguranja, posebno auto-odgovornosti još uvijek je neuređeno. Najčešće nepravilnosti, osim kršenja premijskog sistema, ogledaju se i u postojanju nekontrolisanog odliva novca u osiguravajućim društvima, u neadekvatnom pokriću tehničkih rezervi, kapitala i slično. Kako bi se uvelo više reda u ovu oblast, direktorka Agencije za osiguranje Republike Srpske, Božana Šljivar, najavila je da će naredne godine biti preduzimane rigoroznije mjere, a posebno u segmentu auto-odgovornosti.

"Svi temeljni zakoni iz oblasti osiguranja promijenjeni su u ovoj godini i insistiraćemo na njihovoj dosljednoj primjeni i u skladu s tim će se i konstituisati podzakonski akti koje donosi ova agencija", rekla je Šljivarova nakon Konstitutivne skupštine Udruženja društava za osiguranje RS, juče u Banjoj Luci.

Prema njenim riječima, Agencija za osiguranje do sada je uglavom preduzimala manje rigorozne kontrolne mjere koje nisu u potunosti dale očekivane efekte, pa će se početi primjenjivati veće kazne, uključujući i one najrigoroznije, kao što je početak oduzimanja dozvola za rad osiguravajućim društvima.

Šljivarova je navela da je osiguravajućim društvima, iz kojih je novac nestao kroz razne kanale, naloženo da isti mora biti vraćen prvenstveno dokapitalizacijom, dok se ubuduće neće tolerisati bilo kakvo odlivanje novca koje je na štetu osiguranika i tehničke premije.

Ovakav odliv novca Šljivarova je definisala kao enormne troškove poslovanja koji su nagrizali supstancu osiguravajućeg društava i koje sada treba vratiti u normalne tokove.

Ona je dodala da je prošle godine 22 miliona KM otišlo na dokapitalizacije, ove godine Kosig Dunav osiguranje završava dokapitalizaciju u vrijednosti od osam miliona KM, a 2010. godine to slijedi i drugim društvima.

Miroslav Miškić, predsjednik Udruženja društava za osiguranje RS, rekao je da je ovo udruženje konstituisano pri Privrednoj komori RS kao granska sekcija, sa ciljem podizanja postojećeg nivoa osiguranja i daljeg razvijanja poslova u ovoj oblasti.

On je naveo da je juče potpisan sporazum između osiguravajućih društava koji određuje da se od 23. decembra prestane s davanjem dampinga na usluge i da se upotrebljava puna, zakonom propisana cijena.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti