Agencija za privatizaciju Federacije BiH: HEPOK ide na prodaju nakon godišnjih odmora

15.08.2007. 07:57 / Izvor: Dnevni Avaz

Direktor Agencije za privatizaciju Federacije BiH Enes Ganić izjavio je jučer za "Dnevni avaz" da su u Agenciju pristigla tri pisma namjere za kupovinu nekadašnjeg mostarskog giganta HEPOK.

Ganić nam je potvrdio da je za preuzimanje nekadašnjeg mostarskog agrogiganta zainteresiran SIKEM GMBH, iz kojeg stoji Enver Moralić, utjecajni bogataš iz Hrvatske i jedan od najvećih proizvođača vina na Balkanu.

Direktor Agencije je potvrdio ranije pisanje "Dnevnog avaza" da su ponude za kupovinu HEPOK-a dostavili i kompanija "Amko Komerc" Muamera Alete i preduzeće "Jaffa", čiji je vlasnik mostarski privrednik Hamo Badžak. Prema Ganićevim riječima, javni poziv za prodaju HEPOK-a mogao bi biti objavljen nakon godišnjih odmora, u septembru.

- Javni poziv će biti ravnopravan za sve. Pismo namjere ovih kompanija je samo inicijalni materijal da ubrzamo proces, ništa više - kaže Ganić.

Pošto dosadašnji pokušaji prodaje HEPOK-a nisu uspjeli, a nije pronađen ni strateški investitor, Agencija je, kako kaže Ganić, napravila plan podjele preduzeća na tri zasebne cjeline, koje bi se potom posebno prodavale. Urađena je i analiza opravdanosti podjele na tehničko-tehnološke cjeline. - Taj plan smo dostavili na razmatranje Federalnom ministarstvu poljoprivrede koje će odlučiti da li je podjela HEPOK-a na zasebne cjeline opravdana ili ne. Nakon toga će se steći uvjeti za prodaju zasebnih cjelina - kaže Ganić.

Prema Ganićevim riječima, i dalje će ostati otvorena mogućnost da se privatizira cjelokupna kompanija, naravno, ako bude zainteresiranih.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti