Vijesti

Agencija za privatizaciju: I neuspjele aukcije mogu oživjeti berzu

27.04.2009. 11:06 / Izvor: Nezavisne novine

Prodaja dijela državnog kapitala u firmama u kojima je FBiH dioničar putem berze prvi put će propasti, ali se ponudama tih dionica može oživjeti tržište kapitala, smatra Enes Ganić, direktor Agencije za privatizaciju (APF).

Ganić je dodao da na berzu planiraju iznijeti probne pakete, odnosno dijelove državnih dionica četiri firme, kada dobiju saglasnost resornih ministarstava. APF je do sada dobila saglasnost samo za dio državnih dionica sarajevskih preduzeća "Šipad eksport-import", čija je prodaja zbog nezainteresovanih kupaca propala, te "Unis", čije će se dionice naći na varednoj berzanskoj aukciji 7. maja. U ovogodišnjem planu za privatizaciju putem berze još je "Sarajevo-osiguranje", "Bosnalijek", "Energopetrol" i "Fabrika duhana Sarajevo (FDS).

"Zatražili smo saglasnost od resornih ministarstava, čak smo im pisali urgencije i još čekamo odgovore. Znamo da će prvi put te prodaje propasti, jer su loše ponude, ali to je naš pokušaj, makar aukcije bile i neuspješne, da oživimo berzu i da se kupci zainteresuju. Mislimo da se time može oživjeti berza", istakao je Ganić.

U Sarajevskoj berzi ranije su naglasili da je loša potražnja za vrijednosnim papirima direktna posljedica nedostatka svježeg i kvalitetnog tržišnog materijala, te da privatizacija manjinskih državnih udjela u firmama može predstavljati poticaj tržištu kapitala. Damir Ljubić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, koji je predstavnik državnog kapitala u FDS-u, rekao je da APF treba predložiti prodaju putem berze, a potom će se Vlada FBiH opredjeliti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti