Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća RS: Prioritet korištenje sredstava iz Brisela

09.03.2009. 09:53 / Izvor: Nezavisne novine
Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća RS: Prioritet korištenje sredstava iz Brisela

Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća RS ubuduće će se uglavnom usmjeriti na obezbjeđivanje razvojnih sredstava iz izvora van RS, a ne na plasiranje novca iz entitetskog budžeta, cilj je njenog novog menadžmenta.

Slobodan Marković, direktor Agencije, kazao je da će prikljupljene zahtjeve s terena za sredstva za mala i srednja preduzeća selektirati da bi se vidjelo šta je moguće aplicirati Evropskoj uniji, a šta bilateralnim finansijskim izvorima.

"Informacije o onome što namjeravamo usmjeriti ka EU proslijedićemo prema Vladi i zvaničnim institucijama programiranja evropskih IPA fondova", istakao je on.

Marković navodi da za programiranje sredstava iz Brisela ima dovoljno vremena kako bi se proslijedili kvalitetni projekti i iduće godine dobila sredstva. Agencija će, dodaje, uglavnom aplicirati za projekte koji obezbjeđuju rast i zapošljavanje u sektoru malih i srednjih preduzeća bilo kroz otvaranje novih firmi ili podršku postojećim.

"Trenutno u RS postoji 24,8 malih i srednjih preduzeća na 1.000 stanovnika, a naš krajnji cilj je dostizanje evropskog prosjeka od oko 40 preduzeća, kao i povećanje broja zaposlenih po preduzeću iz ovog sektora", naglasio je Marković.

Napominje da u RS postoji više od 45.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, dok ima dvostruko više još neevidentiranih, što je, ukazuje, veliki potencijal za definisanje statusa zaposlenih osoba i ukupnog rasta broja formalno zaposlenih u tom sektoru.

Novi menadžment Agencije odlučio je, takođe, da odustane od izgradnje vlastite infrastrukture u RS, kako je to planiralo prethodno rukovodstvo, već namjerava jačati i bliže sarađivati s lokalnim razvojnim agencijama i opštinskim odjeljenjima za razvoj.

"Zadatak entitetskih institucija je da usvoje nacionalnu strategiju, a ne da upravljaju razvojem lokalnih zajednica. To mora biti njihov vlastiti zadatak i odgovornost, pogotovo što je to i jedan od zahtjeva EU", istakao je Marković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti