Agencija za vodno područje rijeke Save u TK: Za saniranje poplavljenih područja trebalo bi biti izdvojeno oko 200.000 KM

22.01.2010. 15:36 / Izvor: eKapija.ba
Agencija za vodno područje rijeke Save u TK: Za saniranje poplavljenih područja trebalo bi biti izdvojeno oko 200.000 KM

U posjeti Tuzlanskom kantonu 22. januara 2010. godine boravi delegacija Agencije za vodno područje rijeke Save, koju predvodi direktor Sejad Delić, saopćeno je iz Vlade TK.

Cilj posjete je upoznavanje sa stanjem na terenu, posljedicama poplava i nastavku aktivnosti koje imaju za cilj smanjenje uzroka poplava. Prije posjete općinama Doboj Istok i Gračanica, koje su u Tuzlanskom kantonu, imale najveće štete u posljednjim poplava upriličen je susret sa Premijerom Tuzlanskog kantona Enesom Mujićem, resornim kantonalnim Ministrom, Pomoćnicom ministra za voodprivredu i Direktorom JP Spreča.

Sejad Delić je istakao da je saradnja sa Vladom Tuzlanskog kantona i Ministarstvom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u proteklom periodu bila izuzetno uspješna. Poduzeto je niz zajedničkih mjera i realizovani su brojni projekti zahvaljujući čemu posljednje poplave u Tuzlanskom kantonu nisu imale posljedice kakve su zabilježene na drugim područjima.

Među najznačajnijim projektima koje Vlada Kantona realizuje u saradnji sa Agencijom za vodno područje rijeke Save su regulacija Spreče i sanacija Brane Modrac. Tako će biti i u narednom periodu istakao je Delić, najavivši da je, između ostalog, Agencija u ovoj godini planirala podržati veći broj projekata u općini Gradačac, potom u Srebreniku, Kalesiji, ali i drugim općinama Tuzlanskog kantona.

Premijer Mujić uputio riječi zahvalnosti na dobroj saradnji i podršci koju Agencija pruža projektima na ovom području.

"Mi smo u prošloj godini u oblast vodoprivrede investirali oko sedam miliona konvertibilnih maraka. Namjenski utrošak sredstava od vodoprivrednih naknada pokazao je rezultate upravo u ovom periodu poplava kada u našem Kantonu nismo imali veliki broj poplavljenih objekata. Očekujem da ćemo i u ovoj godini imati na raspolaganju isti iznos sredstava i da će u oblasti vodoprivrede u našem Kantonu biti načinjen dodatni iskorak", istakao je premijer Mujić.

Direktor Agencije za vodno područje rijeke Save najavio je da bi za saniranje šteta na poplavljenim područjima Tuzlanskog kantona, u dijelu za koji je nadležna ova Agencija, trebalo biti izdvojeno oko 200.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti