Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Agenciji za lijekove BiH se niko nije obratio za odobrenje vakcine protiv korone

19.01.2021. 13:31 / Izvor: N1

Zaključno sa današnjim danom, Agenciji se nije obratio niti jedan proizvođač, odnosno pravni zastupnik proizvođača zahtjevom za davanje dozvole za stavljanje vakcine protiv COVID-19 u promet u BiH, rečeno je iz Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine za N1.

Ranije je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH za N1 potvrdila da u redovnoj proceduri odobrenje za stavljanje lijeka traje 210 dana potrebnih da se ocijeni kvalitet, efikasnost i sigurnost, kao i odnos koristi i rizika.

Iz Agencije nam je potvrđeno da je Zakon, ukoliko je neki lijek hitno potreban stanovništvu, ustanovio postupak odobravanja uvoza neregistriranih lijekova za koji su nadležna entitetska ministarstva za poslove zdravlja i Odjel za zdravstvo Brčko Distrikta.

Kada je riječ o nabavci vakcine protiv virusa korona, nedavno je predsjedavajući Vijeća minisatra BiH Zoran Tegeltija kazao da je BiH dio projekta nabavke vakcina, takozvanog sistema COVAX, pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije, te da će BiH u skladu sa svojom veličinom dobijati vakcine, kao i druge zemlje u tom sistemu.

“Nama će biti dostupne sve vakcine koje budu odobrene od SZO. Sigurno je da će prve vakcine doći do kraja januara i to će, kao i u drugim zemljama, biti male količine koje su prvenstveno namijenjene zdravstvenim radnicima”, rekao je Tegeltija.

On je napomenuo da ne postoji nikakva prepreka da bilo ko nabavi rusku, kinesku ili neku drugu vakcinu, koja će se pojaviti u međuvremenu na tržištu, ali da su u ovom trenutku dostupne samo dvije vrste vakcina i da će se one prve pojaviti na tržištu BiH.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić izjavio je da ovaj bh. entitet može biti zadovoljan trenutnom situacijom u vezi sa virusom korona, ali da treba sačekati kraj januara da bi se vidjelo kako su se građani ponašali tokom praznika. Šeranić je naveo da se, kad je riječ o nabavci vakcine, radi na dva fronta, putem COVAX mehanizma i nabavkom ruske vakcine Sputnik.

“Svaka vakcina koja dođe u upotrebu u BiH bezbjedna je, ali se ne zna koliko traje imunitet. Imamo namjeru da napravimo pravilnik o imunizaciji”, rekao je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković najavio je da će u toku ove sedmice biti obavljene sve procedure vezane za nabavku vakcine, dok će krajem januara početi edukacija timova zdravstvenih radnika koja se odnosi na čuvanje i aplikaciju vakcine.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da će danas zamoliti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da dio vakcina protiv virusa korona dodijeli Republici Srpskoj.

Danas ću poslati pismo Aleksandru Vučiću i zamoliti ga da jedan dio količine vakcina dodijeli Republici Srpskoj, kako bi i RS počela sa vakcinacijom. Smatram da je to neophodno, imajući u vidu da je ovdje sve izraženiji interes određenog broja ljudi za vakcinaciju”, istakao je Dodik.

On je naglasio da je Srbija, u kojoj je danas počela masovna vakcinacija stanovništva, na najbolji mogući način obezbijedila vakcine protiv virusa korona, te da se očigledno nije oslanjala na kolektivne nabavke kao što je slučaj sa BiH.

“Republika Srpske je uplatila više od šest miliona KM za vakcine putem zajedničkog programa posredstvom institucija BiH, a te vakcine još ne stižu niti ima naznake kada će stići”, rekao je Dodik.

Dodik smatra da je od zemalja, koje su uspjele da vakcinišu značajan dio svog stanovništva, krajnje nekorektno da se na ovaj način odnose prema zemljama kao što je BiH.

On je naglasio da uspjeh koji je Srbija postigla u vezi sa obezbjeđivanjem različitih vakcina i opštu vakcinaciju u koju kreće danas svakako je ogroman i u tom pogledu može da bude zemlja lider.

Dodik je istakao da je sistem COVAX očigledno u kolapsu, te da niko nema informacije kada će vakcina stići u BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti