AGILEd projektom do odgovornije raspodjele javnih prihoda

30.08.2019. 09:37 / Izvor: Akta.ba
AGILEd projektom do odgovornije raspodjele javnih prihoda

Udruženje poslodavaca Zenica je u Gradskoj biblioteci u Američkom kutku predstavilo projekat “AGILEd” - Odgovornijom raspodjelom javnih prihoda ka smanjenju ekonomske nejednakosti.

Udruženje poslodavaca Zenica  je  u Gradskoj biblioteci u Američkom kutku predstavilo projekat “AGILEd” - Odgovornijom raspodjelom javnih prihoda ka smanjenju ekonomske nejednakosti.

Projekat su predstavili: Senaida Turkić, Predsjednica UO Udruženja poslodavaca Zenica, Prof.dr. Nino Serdarević, angažirani expert i Eldin Vrače, zastupnik u Parlementu FBiH, član UO Udruženja poslodavaca Zenica.

AGILEd projekat, koji Udruženje poslodavaca Zenice provodi u partnerstvu sa Savezom udruženja/udruga poslodavaca ZDK, a sufinansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, ima za cilj zagovarati izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH uvođenjem modela raspodjele prema rashodovnoj osnovi (opterećenju) kantona. Studijom „Modeliranje raspodjele javnih prihoda u Federaciji BiH“ utvrđeno je da se pojedinim kantonima dijelom neosnovano dodjeljuju sredstva po osnovu prikupljenog PDV-a, te su predložene korekcije postojeće raspodjele u visini od preko 100 miliona KM godišnje. Slijedeći primjer Švicarske (kon-) federacije, preporučeno je da se navedena sredstva preraspodjele kantonima s najnižom resursnom osnovom.

Kako bi se osigurao održiv i ravnomjeran regionalni razvoj i namjensko trošenje sredstava, model predviđa osnivanje Fonda za regionalni razvoj, pri Ministarstvu finansija FBiH, a putem kojeg bi se finansirale manje razvijene općine i gradovi (razvijenost definirana visinom resursne osnove, odnosno dohotka građana, profitabilnosti pravnih lica i potencijalno oporezivom imovinom/investicijama fizičkih i pravnih lica). Općine i gradovi bi prema predloženom modelu bile prihvatljive za finansiranje ukoliko obustave naplatu lokalnih taksi i naknada prema privredi, što bi ih u konačnici činilo konkurentnijim i  unaprijedilo sveukupni poslovni ambijent i potaknulo nove investicije.

Krajnji cilj projekta jeste zagovarati usvajanje izmjena Zakona uz potpuno poštivanje predloženog modela, putem izabranih parlamentaraca Federacije BiH, koji potiču iz različitih kantona Federacije BiH, a kako bi se obezbijedila regionalna zastupljenost i izbjeglo centralizirano donošenje odluka uz preferiranje određenih dijelova Federacije BiH u odnosu na druge. S tim u vezi planirano je održavanje okruglih stolova u Zenici, Tuzli i Mostaru, a kojim putem bi se pokrenula šira diskusija i animirali predstavnici privrede, nevladinog sektora, lokalne samouprave i kantona.

Projektom „AGILEd” planirano je da se održe  konferencije u tri grada: Zenica, Tuzla i Mostar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti