Agram ponudio 20 miliona maraka za Sarajevo osiguranje

14.07.2016. 09:39 / Izvor: Večernji List
Agram ponudio 20 miliona maraka za Sarajevo osiguranje

Koncern Agram, koji je tržišni lider u oblasti osiguranja u BiH, planira napraviti novi iskorak kupnjom državnog udjela u Sarajevo osiguranju.

Koncern Agram, koji je tržišni lider u oblasti osiguranja u Bosni i Hercegovini, planira napraviti novi iskorak kupnjom državnog udjela u Sarajevo osiguranju čime bi gotovo došao u poziciju preuzimanja trećine osiguravateljnog tržišta u ovoj zemlji. Kako doznaje Večernji list, ponudu je kompanija Agram dostavila Agenciji za privatizaciju Federacije BiH (APF) koja je nedavno bezuspješno pokušavala provesti dražbu državnog kapitala po burzanskim pravilima na Sarajevskoj burzi vrijednosnih papira d.d. Sarajevo (SASE).

NAJZNAČAJNIJA PRIVATIZACIJA

Na čak dva ranija pokušaja da se proda državni udio u Sarajevo osiguranju nije bilo nikoga zainteresiranog. No, nova ponuda koja je izražena kroz pismo namjere koje se nalazi u APF-u, doznaje se, precizira konkretne iznose, uvjete i tajming za preuzimanje oko 40 posto udjela koliko Federacija BiH ima u najstarijoj osiguravateljnoj kući u BiH, dok su uglavnom zavodi vlasnici preostalog udjela u kompaniji. U pismu namjere koncern Agram se obvezao da će za državni udio isplatiti između 15 i 20 milijuna maraka.

Ako se realizira, to bi bila najveća privatizacijska investicija najavljena u ovoj godini. Vlada Federacije BiH već je ranije u svom programu za 2016. najavila kako planira od prodaje udjela u trima kompanijama, među kojima su još Bosnalijek i Fabrika duhana Sarajevo, dobiti oko 60 milijuna maraka kako bi popravila stanje s javnim financijama. Prodajom udjela u Sarajevo osiguranju realizacija toga plana bi se ostvarila s trećinom očekivanih prihoda.

FBIH OČEKUJE NOVAC

Formalno za donošenje odluke oko prodaje ovoga udjela trebaju se samo suglasiti APF i federalna Vlada kako bi posao bio zaključen. Inače, nekada liderska pozicija Sarajevo osiguranja, zahvaljujući snažnoj konkurenciji, ali i zastarjelom načinu organiziranja i rada, godinama se topi. U protekloj godini prihod kuće iznosio je gotovo 60 milijuna maraka, a isplaćene štete premašile su 28,4 milijuna.

Do prije dvije godine to osiguranje koje datira još iz 1945. godine imalo je udio na tržištu osiguranja od 15 posto da bi prošlu godinu završilo s udjelom od 11 posto. Istodobno Agram osiguranje, u kojemu djeluju Euroherc i Bosna Sunce osiguranje, ima 18 posto udjela na tržištu BiH. Kao i u oblasti bankarstva, u BiH se ne može registrirati osiguravajuća kuća u Federaciji BiH koja bi istodobno mogla poslovati i u Republici Srpskoj, zbog čega sve veće kuće imaju dvostruka "sjedišta". U slučaju da Agram postane većinski vlasnik Sarajevo osiguranja, ovaj koncern će postati apsolutni lider u oblasti osiguranja, no neće premašiti 40 posto koliko se smatra dopuštenim s obzirom na zabranu tržišnog monopola.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti