Agro ideja planira proizvodnju kiselog voća i povrća za bh. i švicarsko tržište

20.04.2020. 08:18 / Izvor: Akta.ba
Agro ideja planira proizvodnju kiselog voća i povrća za bh. i švicarsko tržište

Dodao je da se u istoj fazi krajem godine, sa partnerom iz Švicarske planira pokrenuti kisela prerada voća i povrća za domaće, odnosno švicarsko tržište.

Dopredsjedavajući Doma naroda PS BiH Bakir Izetbegović i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede  šumarstva Šemsudin Dedić, u pratnji premijerke BPK Aide Obuća i načelnika Općine Foča u FBiH Zijada Kunovca, posjetili su i kompaniju "Agro ideja" iz Sarajeva,  koja djeluje na području Ustikoline gdje je uzela  u zakup poljoprivredno zemljište od BPK, uz saglasnost općine Foča u FBiH.

"Firma je inače švicarsko-bosanska, koja na ovom području proizvodi povrće i voće. U zadnjih godinu dana smo uložili oko 150.000 KM u mehanizaciju i ljude, sjemena i sadni materijal i sa ovom godinom ćemo završiti prvu fazu investicije u biljnoj proizvodnji. U drugoj fazi planiramo raditi objekat i započeti otkup mlijeka i baviti se mliječnim prerađevinama, to jeste praviti koziji sir“, pojasnio je direktor i suvlasnik firme Kemo Jusović.

Dodao je da se u istoj fazi krajem godine, sa partnerom iz Švicarske planira pokrenuti kisela prerada voća i povrća  za domaće, odnosno švicarsko tržište.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti