Agrokor-Mercator: Pod lupom trgovina na veliko i malo u BiH

04.11.2013. 15:30 / Izvor: eKapija.ba
Agrokor-Mercator: Pod lupom trgovina na veliko i malo u BiH

Iz Vijeća su za eKapiju kazali da su u postupku prikupljanja podataka i još uvijek nisu dobili sve zahtjevane podatke od gospodarskog subjekta Agrokora d.d. Zagreb, kao podnositelja prijave u povodu nedavnog preuzimanja Mercatora.

Agrokorovo preuzimanje većinskog udjela u slovenskom Mercatoru moglo bi imati značajnog utjecaja na tržište veleprodaje i maloprodaje prehrambenih proizvoda i roba široke potrošnje u BiH, budući da su to dva najveća trgovačka lanca u našoj zemlji.

Prema mišljenjima stučnjaka, postoji mogućnost da će, zbog prevelikog tržišnog udjela koji bi koncentracija imala, Agrokor morati prodati, zatvoriti, prenamijeniti ili na drugi način znatno smanjiti broj prodajnih mjesta.

Kako bi provjerili je li se krenulo sa procesom provjere utjecaja spomente koncentracije kontaktirali smo Konkurencijsko vijeće BiH, instituciju koja je svojevrsni watchdog za područje konkurentnosti na domaćem tržištu.

Iz Vijeća su za eKapija.ba kazali da su u postupku prikupljanja podataka i još uvijek nisu dobili sve zahtjevane podatke od gospodarskog subjekta Agrokora d.d. Zagreb, kao podnositelja prijave u povodu nedavnog preuzimanja Mercatora.

Zbog toga, navode, ne mogu govoriti niti predviđati kakva će konačna odluku biti. "Ali na osnovu do sada dobijenih podataka iz prijave, predmet analize bit će tržište trgovine na veliko i malo prehrambenim proizvodima i robom široke potrošnje, u Bosni i Hercegovini, uključujući i entitete, a također će se analizirati  učinci ove koncentracije na tržištima nekih gradova gdje će učinci te koncentracije biti značajni", potvrdili su za eKapija.ba.

Konkurencijsko vijeće je, kako saznajemo, u cilju prikupljanja dodatnih podataka  pozvalo sve zainteresirane gospodarske subjekte (obavještenje o predmetnoj koncentraciji objavljeno je dnevnom tisku  dana 9.8.2013. godine) koji djeluju na tržištu trgovine na veliko i malo prehrambenim proizvodima i robom široke potrošnje kao i na drugim tržištima na kojima bi ova koncentracija mogla imati utjecaj da dostave pisane primjedbe i mišljenja.

''Možemo kazati da do sada nismo dobili komentare na predmetnu koncentraciju od drugih gospodarskih subjekta koji djeluju na tom tržištu, kao niti od nekih drugih institucija'', kažu za eKapija.ba iz Vijeća.

Dodaju da iz iznesenoga proizilazi da postupak ocjene koncentracije gospodarskih subjekta Agrokora d.d. i Mercator d.d. Ljubljana formalno još nije počeo, te da će isti početi kada Konkurencijsko vijeće izda potvrdu o kompletnoj prijavi.

Naglasimo da Zakon o konkurenciji propisuje da Konkurencijsko vijeće može i zabraniti koncentraciju ili uvjetno odobriti uz provođenje odgovarajućih strukturalnih ili drugih mjera (npr. prodaje prodajnih prostora u nekim gradovima) ukoliko tržišni udjeli sudionika koncentracije na mjerodavnom tržištu pređu 40%.

Slični procjene nadležnih organa za konkurenciju provode se i u Sloveniji i Hrvatskoj. Prije nekoliko dana je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) objavila javni poziv za dostavljanje pisanih primjedbi i mišljenja o koncentraciji Agrokora i Mercatora, koja nastaje nakon što je Agrokor sredinom lipnja/juna ove godine stekao 53,12 posto dionica Mercatora. 

Podsjetimo, da je konkurencija jedan od osnovnih principa tržišne ekonomije. Ona podrazumijeva da je svaka poslovna djelatnost predmet konkurentskog pritiska drugih. Na taj način gospodarski subjekti podstiču se na međusobno natjecanje za potrošače svojih proizvoda i usluga, što rezultira nizom koristi kao što su niže cijene, veći kvalitet, širi izbor itd.

Vijeće bez podataka o trenutnom tržišnom udjelu Mercatora i Agrokora na bh. tržištu

Što se tiče podataka o trenutnom procentualnom udjelu Mercatora i Agrokora na tržištu trgovine na veliko i malo prehrambenim proizvodima široke potrošnje u BiH, nažalost, predmetni podaci se ne mogu definirati jer prijava koncentracije nije kompletirana,  a ti podaci se utvrđuju u analizi mjerodavnog tržišta nakon kompletiranja prijave, poručili su nam iz Vijeća. 

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti