Vijesti / REGIJA

Agrokor - Ne razmatramo prodaju Konzuma

10.12.2018. 08:15 / Izvor: Akta.ba

U Agrokoru se sigurno ne razmatra prodaja Konzuma, o tome se ne razmišlja, rezolutno je Novom listu reklo više izvora iz te kompanije na pitanje kako komentiraju najavu vlasnika Plodina Mile Ćurkovića da je zainteresiran za preuzimanje Konzuma, piše Novi list.

Ćurković je u intervjuu za Novi list istaknuo da se priprema za mogućnost preuzimanja Konzuma za dvije ili tri godine kad završi konsolidacija u Agrokoru, ali u tom koncernu ne žele govoriti o prodaji svoje maloprodajne mreže ni kao o mogućnosti za nekoliko godina.

O mogućnosti da Plodine, ili bilo koji domaći maloprodajni lanac preuzme najveću trgovačku mrežu u državi, ne žele govoriti ni ostali naši sugovornici iz branše, ali svi upozoravaju da Plodine, iako su u prošloj godini podigle prihod na 4,2 milijarde kuna, još uvijek imaju upola manje prihode od Konzuma unatoč svim teškoćama koje su pratile tu kompaniju u protekle dvije godine.

Sugovornici Novog lista ističu da je Konzum zadržao prvo mjesto u maloprodaji te da je prema istraživanju Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i dalje lider s udjelom od 20 do 30 posto na tržištu. Napominju da je pitanje bi li ijedan domaći lanac uspio pronaći banku koja bi ga pratila u takvom poslu.

Ni u AZTN-u ne žele govoriti o tome bi li takva koncentracija na tržištu bila dopuštena, jer kažu da bi se o takvom eventualnom preuzimanju očitovali tek kada bi dobili zahtjev, odnosno kad bi takvo preuzimanje prestalo biti hipotetičko. No, Plodine su među maloprodajnim mrežama koje imaju od deset do 20 posto udjela i sasvim sigurno bi takvo spajanje zahtijevalo prilagodbu i u jednom i drugom lancu.

U vrijeme kad je Konzum preuzimao Mercator AZTN mu je naložio zatvaranje ili prodaju preko sto maloprodajnih mjesta. Na pitanje kakve bi se eventualne mjere dogodile u slučaju da Plodine krenu u preuzimanje Konzuma naši sugovornici iz Agencije odgovaraju da je pitanje kakva će sve pravila vrijediti kad Agrokor eventualno odluči prodati Konzum, ako ikada do toga dođe.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti