Agrokor odlazi u povijest, ovo je novo ime koncerna

01.03.2019. 08:34 / Izvor: Večernji List
Agrokor odlazi u povijest, ovo je novo ime koncerna

Novo je ime Agrokora Fortenova grupa, a korporativna struktura s radom počinje 1. travnja, nakon gotovo dvije godine insolvencijskog procesa koji je vodila izvanredna uprava.

Novo je ime Agrokora Fortenova grupa, a korporativna struktura s radom počinje 1. travnja, nakon gotovo dvije godine insolvencijskog procesa koji je vodila izvanredna uprava. Na čelu kompanije bit će odbor direktora od devet članova, a to su Daniel Boehi, Miodrag Borojević, Paul Foley, Kelly Griffith, Maksim Poletajev, Jullian Michael Simmons, Sergej Volk i Fabris Peruško. Poletajev i Volk dolaze iz Sberbanka, Foley ima dugogodišnje iskustvo u velikim maloprodajnom lancima pa je u karijeri i vodio veliki lanac Aldi, a Borojević vodi Ok Grupu, jedan od vodećih lanaca maloprodaje u Rusiji.

Radnici tek moraju predložiti svog predstavnika u Odbor direktora. Uloga Fabrisa Peruška u nadolazećem će razdoblju biti trojaka jer ostaje izvanredni povjerenik Agrokora, ali ulazi u Odbor direktora i Izvršni odbor nove kompanije. U Izvršni odbor ulazi i Irena Webber, kao Peruškova zamjenica, a uskoro će se imenovati i treći član zadužen za financije.

"Kroz postupak izvanredne uprave već smo stvorili bitno zdravije temelje poslovanja i imamo jasnu viziju kako ćemo razvijati i jačati naše osnovne biznise kako bi operativne kompanije Fortenova grupe potvrdile svoje tržišne pozicije. U zadnjoj smo dionici ovog teškog maratona – izjavila je Irena Webber, dok je Peruško istaknuo da se implementacijom nagodbe zaokružuje spašavanje kompanije. Očuvano je više od 50.000 radnih mjesta, održano je poslovanje, a poboljšana je i efikasnost. – Naši dobri rezultati i rast nisu samo u interesu naših zaposlenika i vlasnika. Oni su važni i svim našim tržištima jer znače nove investicije, novo zapošljavanje i tehnološke iskorake, što izravno utječe na konkurentnost gospodarstava zemalja u kojima će nova kompanija poslovati", rekao je Peruško.

Peruško i Webber operativno će voditi kompaniju, a strateške odluke donosit će odbor direktora. Od 159 kompanija koncerna, kroz implementaciju nagodbe prvo će proći 77 kompanija iz Hrvatske. Čak 45 tvrtki je insolventno pa će se njihova imovina prenijeti na zrcalne kompanije koje nastavljaju s radom pod istim imenom, ali uz dodatak plus. Tako će se Konzum zvati Konzum plus, a Jamnica se zrcali u Jamnicu plus. Na njihovu čelu ostaju stari novi direktori. U koncernu tvrde da su problem s prijenosom koncesija za poljoprivredno zemljište riješili, preciznije ostalo je prebaciti koncesije za samo nekoliko posto ukupnog zemljišta. Na Fortenovi ostaje opterećenje s milijardu eura duga kroz takozvani roll-up kredit i 340 milijuna eura za razlučne vjerovnike koji će se otplatiti po aranžmanu koji uključuje dvije godine počeka i osam godina otplate.

Refinanciranje roll-upa neće ni početi dok ne počne s radom novi koncern, ali se pregovara s potencijalnim financijerima. Udjeli u 32 solventne kompanije u Hrvatskoj prenose se na novi koncern, dok će se imovina i udjeli čak 82 kompanije koje su uglavnom izvan Hrvatske prenositi sukladno zakonima Srbije, BiH i Slovenije. Procjenjuje se da će taj proces, barem kad su u pitanju najveće kompanije poput Frikoma, Kiseljaka, Konzuma BiH... završiti u četiri mjeseca. U toj je grupi i nekoliko kompanija u kojima Agrokor ima manje od 25% udjela. Prijenos će voditi izvanredna uprava, koja će postojati do završetka posla.

Iako je pitanje prijenosa udjela u Mercator grupi na novu korporativnu strukturu bilo upitno, ide se u tom smjeru i još se vode pregovori. Mercatorov dug, koji se procjenjuje na više od 750 milijuna eura, ostaje na tom društvu, kao uostalom i dugovi svih tvrtki sustava koje se neće ugasiti. Stare tvrtke, kada se iz njih prenese sva imovina, pripojit će se Agrokoru d. d., time će završiti postupak izvanredne uprave, a Agrokor se briše iz Sudskog registra i time zauvijek prestaje postojati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti