AgroLIFE - Softver za digitalno upravljanje poljoprivrednim zemljištem

03.07.2020. 11:25 / Izvor: Akta.ba
AgroLIFE - Softver za digitalno upravljanje poljoprivrednim zemljištem

Trebinje, Prijedor, Brod i Srbac biće prve lokalne samouprave u Republici Srpskoj koje će koristiti jedinstvenu poljoprivrednu platformu.

Trebinje, Prijedor, Brod i Srbac biće prve lokalne samouprave u Republici Srpskoj koje će koristiti jedinstvenu poljoprivrednu platformu "AgroLIFE" - softver za digitalno upravljanje poljoprivrednim zemljištem, saopšteno je iz Privredne komore RS.

Upotreba ove platforme omogućena je u okviru develoPPP.de projekta "Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem" koju sprovode kompanija "Telegrup" i GIZ u ime njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, uz podršku Regionalne mreže za povoljno poslovno okruženje /BFC SEE/, čiji je cilj unapređenje kapaciteta za digitalno upravljanje poljoprivrednim zemljištem, koje se dodjeljuje putem zakupa, a kojim upravlja lokalna samouprava.  

"AgroLIFE" softver, koji je razvila kompanija "Telegrup", omogućava lokalnim samoupravama automatizovano upravljanje, pregled i obradu podataka neophodnih za kvalitetno upravljanje zemljištem, kao i praćenje promjena nastalih na parcelama. 

Ovaj softver omogućiće i vlasnicima poljoprivrednih dobara da efikasno planiraju, organizuju i upravljaju poljoprivrednom proizvodnjom s ciljem povećanja prinosa, ukupnih prihoda i smanjenja operativnih troškova. 

U okviru projekta, lokalnim samoupravama su već prezentovane mogućnosti koje nudi ovaj softver. 

Tada su predstavnici "Telegrupe" Diana Gligorijević, suvlasnica, i Stefan Đurović, menadžer na projektu, naveli da će se daljim razvojem platforme doprinijeti efikasnijem korištenju obradivog zemljišta, povećanju zadovoljstva zakupaca i očuvanju kvaliteta zemljišta. 

Menadžer projekta Amira Omanović istakla je da se poljoprivrednicima, u saradnji sa opštinama, otvaraju nove mogućnosti za povećanje produktivnosti i kvaliteta prinosa uvezivanjem u jedinstvenu digitalnu platformu koja se može nadograđivati specijalizovanom opremom. 

S obzirom na to da pilot lokalne samouprave u Srbiji već koriste ovu platformu, biće mentori kolegama u susjednim zemljama, što će omogućiti regionalnu razmjenu iskustava i doprinijeti procesu digitalizacije u regionu.

Ovaj projekat je rezultat zajedničke saradnje BFC SEE mreže i njenih članica NALED-a, Privredne komore Republike Srpske i Privredne komore Crne Gore. 

BFC SEE je regionalna mreža koju čine partnerske institucije iz BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Hrvatske, koja sprovodi program unapređenja konkurentnosti JLS i BFC SEE sertifikaciju jedinica lokalne samouprave za povoljno poslovno okruženje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti