AHK nastavlja sa spajanjem njemačkih poduzeća i dobavljača iz BiH

21.01.2016. 14:28 / Izvor: Akta.ba

Želimo dati svoj doprinos smanjenju nezaposlenosti mladih u BiH i zbog toga planiramo tijekom polovine sljedeće godine objaviti poziv za dodjelu inovacijske nagrade za start-up kompanije kako bi mlade potaknuli da djeluju kao poduzetnici, kazao je Neubert.

Približavanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji u interesu je privrednih subjekata koji posluju u ovoj zemlji, kazao je veleposlanik Savezne Republike Njemačke u BiH Christian Helbach istaknuvši da od kada je krenula njemačko –britanska incijativa BiH je napravila nekoliko koraka naprijed. Počelo se pričati i o podnošenju aplikacije za članstvo u EU. ''Tko bi se prije godinu dana usudio dati ovakvu prognozu. Ja ne bih'', kazao je Halebach na godišnjem prijemu koji je danas Veleposlastvo organiziralo u suradnji sa Predstavništvom njemačkog gospodarstva u BiH (AHK BiH) i udruženjem Wirtschaftsverein BiH.

(Christian Helbach)

Dodao je također da u ovom trenutku uvjeti za predaju zahtjeva za članstvo nisu ispunjeni. Za uvjerljivi zahtjev BiH mora izvršiti prilagodbu SSP-a vezano za tradicionalnu trgovinu sa Hrvatskom te uspostaviti efikasan koordinacijski mehanizam.

Naglašava da je bitno da BiH podnese zahtjev za članstvo kada bude spremana jer ukoliko se on podnese prerano BiH sebi neće steći prijatelje u EU posebno ako se stekne dojam da ovaj prerani zahtejv dolazi iz čisto unutarnjih političkih razloga.

Naglašava da je potrebno da zemlja i dalje radi na razvoju svojih potencijala kako bi se građanima osiguralo zapošljavanje i nova radna mjesta.

Gunther Neubert, direktor Predstavništva njemačkog gospodarstva u BiH (AHK BiH), kazao je da glavni cilj AHK, u suradnji sa udruženjem, provedba projekata koj imaju za cilj jačanje bilateralne suradnje ove dvije zemlje.

''Želimo dati svoj doprinos smanjenju nezaposlenosti mladih u BiH i zbog toga planiramo objaviti poziv za dodjelu inovacijske nagrade za start-up kompanije kako bi mlade potaknuli da djeluju kao poduzetnici'', kazao je Neubert.

Još jedan projekt koji su prošle godine započeli sa Saveznim ministarstvom za gospodarstvom i za koji se nada da će nastaviti je inicijativa koja se odnosi na spajanje velikih poduzeća iz Njemačke i dobavljača iz BiH.

Počeli su već i sa organizacijom specifičnih krugova koji bi podržavali određene sektore. "Počeli samo sa formiranjem grupe građevine, a potencijalne dodatne grupe vezane za oblast metaloprerađivačke i prehrambene industrije.Na taj način AHK želi stvoriti platformu kako bi se razmjenjivale infrormacije između gospodarstvenka i kako bi imali mogućnsot da formurliraju zahtjeva prema političkim predstavnicima, bilo da se radi o specifičnim zahtjevima pojedinačne industrije ili jačanju međunarodnih gospodarskih odnosa ili recimo finacnija i poreza. Na ovaj način želimo im ponuditi platformu za rad'', kaže Neubrt.

Radi se o otvorenim radni krugovima u kojima će moći sudjelovati ne samo predstavnici njemačkih kompanije u BiH nego i drugih je kada se govori o uvjetima za poslovanje onda je to nešto što se ne tiče samo naših investora nego i  drugih stranih i domaćih kompanija.

Volker Treier, zamjenik direktora Asocijacije industrijskih i trgovinskih komora Njemačke (DIHK e.V.) naveo je da je se predstavništva njemačkog gospodarstva nalaze u velikom broju zemalja te da je za čitavo njemačku ekonomiju bitno uspostavljanje partnerstava. Uspostavljanje veza je nešto što na što ćemo se u uvoj godini fokusirati, naveo je Treier.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti