Aida i Fatima prkose vremenu: Malim biznisima razvijaju bh. ekonomiju

18.09.2018. 13:18 / Izvor: Akta.ba

Aida Mehagić iz Cazina i Fatima Gerzić iz Bosanske Krupe prkose vremenu, ali i mjestima u kojim žive.

Aida Mehagić iz Cazina i Fatima Gerzić iz Bosanske Krupe prkose vremenu, ali i mjestima u kojim žive. Većina radno sposobnog stanovništva iz njihovih sredina, "trbuhom za kruhom" spas je već odavno potražila u trećim zemljama, međutim Aida i Fatima se nadaju boljem. Gledaju svoja posla i rade najbolje što znaju.

U razgovoru za poslovni portal Akta.ba Aida nam priča, kako je njen otac prije nekoliko godina započeo cijelu priču oko prženja kafe, pokretanjem pržionice Wes Trade, koju ona danas nastavlja.

Danas svi znaju za kafu "Amilu" i  ona je rado viđen gost širom USK.

"Malim koracima smo se širili i danas pokrivamo tržište Unsko-sanskog kantona. Imamo deset zaposlenih radnika, a neke smo čak ispratili u penziju. Prošle godine smo opremili svoju proizvodnju sa novim mašinama. Zadovoljni smo i svake godine bilježimo rast", kaže mlada magistrica ekonomije, koja se za razliku od svoje sestre Amile po kojoj njihova kafa nosi ime, nije puno dvoumila ući u ovaj biznis.

Ono što njen biznis izdvaja od ostalih, jeste da je zajedno sa svojom porodicom pomogla ostanak cijele njene ulice u BiH, jer su susjedne prazne, svi su spas potražili van granice BiH.

Njeni planovi su skromni, želi zamijeniti svoje pakerice novijim i modernijim. Također,  ne razmišlja o odlasku, radi sa divnim ljudima, koji su postali ne samo njene komšije iz ulice, nego i njena porodica.

Slična priča je i Fatimina, koja  je osnovala biljnu apoteku Tim Med u Bosanskoj Krupi. Kaže dala je otkaz u Gradskoj apoteci i započela svoj biznis. Svaki početak pa i njen nije bilo lagan, iako se nalazila u zrelim godinama.

Danas Fatimu svi poznaju, učestvuje na većem broju Sajmova širom države. Svake godine postiže uspjeh više, njeni su proizvodi prepoznatljivi, kvalitetni, dostupni svima i više puta nagrađevani širom zemlje i regiona. Danas ona ima 150 košnica i 40 dunuma zemlje koja je organski certificirana.

Kaže kako ovaj biznis ima veliku budućnost, te poručuje mladima da krenu njenim putem, jer je područje BiH bogato ljekovitim biljem.

Ono što je vezuje ove dvije vrijedne žene je jednaka želja da pomognu drugima, da zaposle ljude iz svoga mjesta iz svoje ulice, da ne traže sreću preko granice, kad je mogu pronaći ovdje u BiH.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti