AIESEC konferencija EuroXPRO 2017 okupit će preko 300 mladih ljudi

05.04.2017. 13:52 / Izvor: Akta.ba
AIESEC konferencija EuroXPRO 2017 okupit će preko 300 mladih ljudi

Glavna ideja Konferencije je jačanje već postojećih kapacitete i ostvarivanje novih međunarodnih saradnja kroz razmjenu iskustava i ideja.

Svijet danas dolazi u Sarajevo! Ova poruka prezentovana je na press konferenciji koja je održana u povodu održavanja najveće AIESEC-ove konferencije EuroXPRO 2017.

"Konferencija EuroXPRO 2017 je najveća evropska konferencija AIESEC organizacije i ove godine smo ju po prvi put doveli u Sarajevo. Sretni smo što se AIESEC-u BiH pružila prilika da bude domaćin ove konferencije, koja će na jednom mjestu okupiti mlade volontere iz mreže cijele Evrope ali i svijeta", kazao je Miron Lukač, član savjetodavnog odbora AIESEC u BiH.

Glavna ideja Konferencije je jačanje već postojećih kapacitete i ostvarivanje novih međunarodnih saradnja kroz razmjenu iskustava i ideja.

Anesa Opijač, PR menadžer internacionalnog kongresa EuroXPRO 2017 kazala je da ova konferencija koja je internog karaktera i namjenjena je samo članovima AIESEC-a, kroz svoje aktivnost ponudit će i druge sadržaje koji će biti otvoreni za cijelu zajednicu.

"Često nas oni koji nisu naši članovi znaju pitati kakvu korist oni mogu da imaju od takvih događanja. Ali mi upravo unutar ovakvih konferencija imamo događaje koji su otvorenog tipa, baš kao što su ovi koji će se u narednih sedam dana dešavati u Sarajevu", kazala je Opijač.

Jedan od takvih događaja je Sajam kultura pod nazivom Global Village koji će svoju prezentaciju se održati u Domu mladih.

"300 mladih iz 40 zemalja Evrope i svijeta na ovom sajmu predstavit će kulturu svoje zemlje kroz tradicionalnu hranu, muziku i plesove. Ulaz na sajam je besplatan a svoja vrata otvorit će danas u 16 sati. Sajam je prilika za sve građane da dođu i posjete štandove zemalja predstavnica da uživaju u bogatom kulturno-zabavnom programu ali i prilika da dobiju više informacija o AIESEC-u", kazala je Opijač.

Na ovaj tradicionalni Sajam kultura, koji je prethodne godine održan u Poljskoj, doći će mladi iz cijele Evrope, a najudaljeniji put preći će studenti iz Kanade, Brazila, Kine i Indije kako bi u Sarajevu predstavili svoje zemlje i upoznali bosanskohercegovačku kulturu.

Global Village će takođe obuhvatiti sajam lokalnih proizvođača koji će izložiti svoje proizvode mladim gostima i posjetiteljima iz BiH.

Pored ovog Sajma prisutni će moći prisustvovati i Youth Speak Forumu koji će se održati u petak 7. aprila, a namjenjen je studentima i srednjoškolcima.

"Naš Youth Speak Forum ima za cilj da okupi mlade ljude različitog porijekla, stepena obrazovanja i kompetencija kako bi oni na jednom mestu mogli da razmijenjuju ideje, mišljenja i iskustva i pronađu načine stvaranja bolje zajednice i društva u kojem se nalaze", rekla je Opijač.

Među organizacijama i kompanijama koje su podržale ovaj veliki omladinski projekat su DW International - Ured za Bosnu i Hercegovinu, NSoft & SPARK, EY Careers, PwC Bosnia and Herzegovina, Red Bull, Securitas Bosna i Hercegovina, UpTrend Marketing Solutions, Akta.ba, FH Princes Trade, Info Media Group - Bus Advertising, bee Japa, United Nations in BiH, AmCham BiH, Bazerdžan, Arcelor Mittal, Antena Sarajevo.

I.M.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti