Air Serbia uskoro regionalni lider

03.01.2014. 08:36 / Izvor: Tanjug
Air Serbia uskoro regionalni lider

​Srbija je obnovila nacionalnu aviokompaniju novim avio-brendom Air Serbia čiji je cilj da postane regionalni lider, izjavili su Tanjugu generalni direktor Air Serbia Dane Kondić i ministar saobraćaja Aleksandar Antić.

Srbija je obnovila nacionalnu aviokompaniju novim avio-brendom Air Serbia čiji je cilj da postane regionalni lider, izjavili su Tanjugu generalni direktor Air Serbia Dane Kondić i ministar saobraćaja Aleksandar Antić.

"U 2013. smo napravili istoriju, obnovili našu nacionalnu aviokompaniju i krenuli na istorijski put. Posle 66 godina ugasili smo Jat, ali ga nismo zaboravili, uzeli smo ono što je najbolje od te kompanije i ugradili u novu kompaniju Air Serbia", naglasio je Kondić.

Srbija prvi put ima nacionalnu aviokompaniju sa svojim imenom.

"Prije neki dan, drug iz Australije mi je rekao da je u Londonu prolazio pored našeg aviona, prvi put ga video i rekao - a-ha, to je iz Srbije. Sada svi u Evropi kada vide naš avion znaju odakle je", naveo je Kondić dodajući da je to za njega lično, kompaniju i Srbiju veoma bitna stvar.

Air Serbia je zvanično počela da radi kao nacionalni avioprevoznik Srbije 26. oktobra 2013. godine, uspostavljanjem linije Beograd - Abu Dabi.

Air Serbia je osnovana strateškim partnerstvom države i kompanije Etihad arways iz Ujedinjenih Arapskih Emiratu, koja ima 49 procenata vlasničkog udjela.

Kondić je rekao da su uspostavljene nove linije i povećan broj letova.

"Kompaniju smo izveli na prvi korak, ali pred nama je još mnogo koraka u njenom daljem razvoju, ali za sada smo zadovoljni", naglasio je Kondić, Srbin iz Australije.

Prema njegovim riječima, Er Srbija je uvećala broja putnika i u periodu od oktobra povećan je kapacitet za oko 50 odsto, pošto ima mnogo više letova.

Kondić je kazao da, na primjer, prvi avion erbas A319 "Novak Đoković" leti duplo više nego zamjenjeni boing 737.

"U novoj 2014. godini, za početak sezone krećemo u Bejrut, idemo u Varnu, Sofiju i tu još ima varijanti za koje se nismo definitivno odlučili. Imali smo Kairo u vidu, ali zbog problema u Egiptu još nismo rešili da li idemo ili ne. Ima još sedam ili osam destinacija koje razmatramo", naveo je Kondić.

"Sve ide dobro", naglasio je on dodao da Er Srbija u 2014. ulazi sa novom energijom.

Resorni ministar Antić je rekao da je duboko uvjeren da Srbija u oblasti aviosaobraćaja ima veliku perspektivu i da je aražman koji je država uradila sa Etihadom i čvrsta garancija kvaliteta i pozicioniranja Er Srbije kao regionalnog lidera.

"Kad kažem regionalnog lidera mislim, pre svega, na kompaniju koja će skupljati putnike iz svih regionalnih centara i prevoziti ih po celom evromediteranu", naveo je Antić.

Air Serbia će, kako je rekao, zajedno sa partnerima iz Etihada  obezbjediti najbolje transfere i tarife i za letove na interkontinetalnim destinacijama prema Sjevernoj Americi, Australiji, Dalekom Istoku... preko partnerskih kompanija Etihada.

"To je velika šansa ne samo za Er Srbiju već i za našu državu", istakao je Antić dodajući da je dobar saobraćaj ključan preduslov za dolazak ozbiljnih investiora u Srbiju

Nove investicije će doprinjeti zapošljavanju i boljem standardu građana, dodao je Antić.

Air Serbia opslužuje oko 30 destinacija u Evropi i na Mediteranu, sa matičnog begradskog aerodroma Nikola Tesla, u putničkom i teretnom saobraćaju.

Air Serbia nudi i duge i prekookeanske letove do Azije, Australije i američkog kontinenta sa "kod šer" partnerima i kompanijom Etihad.

Nacionalna aviokompanija Srbije trenutno ima flotu od 10 uskotrupnih i 4 turboprop aviona, naručila je i kupovinu 10 aviona erbas A320neo koji koštaju ukupno milijardu dolara. Ti avioni će biti  isporučeni između 2018. i 2020. godine.

Do tada će postojeća flota biti zamijenjena sa ukupno osam aviona A319 i dva A320, koji se uzimaju na lizing.

Etihad je nacionalni avioprevoznik Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je počeo sa radom 2003. godine, a već 2012. prevezao je 10,3 miliona putnika.

Ta bliskoistočna kompanija nudi letove za putnike i robu do 102 destinacije na Srednjem Istoku, u Africi, Evropi, Aziji, Australiji i Sjevernoj i Južnoj Americi, sa flotom od  87 aviona tipa erbas i boing.

Etihad je naručio još 220 novih aviona, uključujući 71 avion tipa boing 787 drimlajner, 25 aviona boinga 777-X, 62 erbasa A350 i 10 aviona erbas A380, inače najvećeg putničkog aviona na svijetu.

Etihad će u prvom kvartalu 2014. pokrenuti i novi brend "Etihad Regional".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti