Akcija "Retro": Nova hapšenja carinika zbog korupcije

07.03.2019. 11:55 / Izvor: Akta.ba
Akcija 'Retro': Nova hapšenja carinika zbog korupcije

Aktivnosti su usmjerene na ukupno 6 osoba, carinskih službenika UIO, koji su osumnjičeni za koruptivna krivična djela kojima su nanosili štetu budžetu BiH.

Više desetina policijskih službenika SIPA-e od ranih jutarnjih sati na području Cazina i Velike Kladuše provode aktivnosti hapšenja i pretresa carinskih službenika.

Aktivnosti su usmjerene na ukupno 6 osoba, carinskih službenika UIO, koji su osumnjičeni za koruptivna krivična djela kojima su nanosili štetu budžetu BiH, a za sebe ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, od ranih jutarnjih sati, više desetina policijskih službenika SIPA-e RK Banja Luka, na području Cazina i Velike Kladuše, provode aktivnosti lišenja slobode i pretresa, ukupno 6 osumnjičenih osoba. 

Postupajući tužilac, sa svojim saradnicima, nalazi se na terenu i koordinira aktivnosti policijskih službenika.

Radi se o osumnjičenima koji su aktivne službene osobe u carinskim ispostavama UIO BiH, a osumnjičene su za krivična djela organiziranog kriminala te primanja dara ili drugih oblika koristi.

Tokom istrage u operaciji kodnog naziva "Retro", prikupljeni su dokazi da su navedeni carinskih službenici,prilikom uvoza različitih roba u BiH, nazakonito umanjivali carinske dažbine čime su nanosili štetu budžetu i svim građanima BiH, a za sebe ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Nakon ispitivanja osumnjičenih postupajući tužilac će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti