al
Akcija SIPA-e u Sarajevu, uhapšeno 12 osoba

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Akcija SIPA-e u Sarajevu, uhapšeno 12 osoba

21.03.2019. 09:40 / Izvor: Faktor

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su jučer na području Sarajeva 12 osoba zbog utaje poreza, zloupotrebe položaja ili ovlasti i računarska krivotvorenja, te  pretresli 30 lokacija, među kojima su i neki od najpoznatijih ugostiteljskih objekata u Sarajevu. 

Uhapšeni su uglavnom vlasnici sarajevskih ugostiteljskih objekata i odgovorne osobe firmi koje su se baville servisiranjem fiskalnih kasa.

Terete se za neprikazivanje stvarnog prometa kroz fiskalne kase. Tačnije, promet su umanjivali i na osnovu toga pravili lažne poreske prijave te plaćali manji porez nego što je trebalo.

Među objektima koji su pretreseni su Metropolis, Vatra, Kod Kibeta, Montana, saznajemo iz nezvaničnih izvora. 

Oduzeti su računari i drugi predmeti koji će koristiti u istrazi. 

Također, oduzeta je veća količina novca.

Glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović potvrdio nam je da je akciji hapšenja prethodila istraga koja se provodila više mjeseci. 

"Akcija je izvedena pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu i po naredbama Općinskog suda u Sarajevu. Zahvaljujemo se kolegama iz MUP-a Kantona sarajevo, MUP-a ZDK i MUP-a RS-a, koji su asistirali prilikom ove akcije. Uhapšeni će nakon krim-obrade biti predati Tužilaštvu Kantona Sarajevo na dalje postupanje", kazao nam je Miladinović. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti