Akcija Tower: Elvedin Mahmutović i Sedin Halilagić pušteni na slobodu

10.08.2019. 10:01 / Izvor: Oslobođenje
Akcija Tower: Elvedin Mahmutović i Sedin Halilagić pušteni na slobodu

Općinski sud u Sarajevu ukinuo je pritvor Elvedinu Mahmutoviću i Sedinu Halilagiću uhapšenima u akciji Tower, koja je izvedena prije mjesec dana.

Općinski sud u Sarajevu ukinuo je pritvor Elvedinu Mahmutoviću i Sedinu Halilagiću uhapšenima u akciji Tower, koja je izvedena prije mjesec dana.

Ovo je za Oslobođenje potvrđeno u advokatskoj kancelariji Nermina Vile, koji zastupaju osumnjičenog Sedina Halilagića.

Oni su uhapšeni zbog sumnje da su počinili krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi.

Tužilaštvo KS-a zatražilo je produženje pritvora, čemu se odbrana osumnjičenih usprotivila.

Danas je u Općinskiom sudu u Sarajevu održana sjednica, na kojoj se razmatrao prijedlog tužilaštva.

Advokati Mirna Delalić i Jasmir Muratović danas su u Općinskom sudu u Sarajevu zatražili da se ukine pritvor i odrede mjere zabrane njihovim branjenicima Sedinu Halilagiću, zaposleniku u Odjelu prodaje nekretnina Sarajevo Towera i Elvedinu Mahmutoviću, direktoru firme Smart Invest, koji su osumnjičeni da su od Elvedina Pinjića, menadžera firme Europrofil komerc, primili 30.680 eura mita.

Advokat Muratović je Sudskom vijeću sa sutkinjom Melikom Murtezić na čelu predočio teoriju prema kojom je firma Europrofil komerc, čiji je direktor supruga oštećenog Pinjića, od investitora primila avans od 816.000 KM za izvođenje građevinskih radova. Muratović je pojasnio da je posao trebao da bude završen za 180 dana, međutim, nakon 140 dana obavljeno je samo 10 posto, te je postalo jasno da se za 40 dana posao neće moći završiti. U tom slučaju, banke i kupci stanova mogu da traže penale od investitora i izvođača radova. Advokat je dodao da je izvođač radova četiri puta upozoravan od generalnog izvođača radova, Nadzornog odbora i suinvestitora. Nakon njihovog posljednjeg sastanka Pinjić je otišao u FUP da prijavi krivično djelo, rekao je Muratović.

Delalić je kazala da njen branjenik nije imao interes da se uspore radovi, dok je oštećeni imao taj interes.

Tužiteljica se protivila mjerama zabrane.

Osumnjičeni dvojac je, podsjetimo, uhapšen u akciji Tower. Od Elvedina Pinjića, menadžera firme Europrofil, koja je bila angažovana kao podizvođač radova na Sarajevo Toweru, zatražena je uplata 200 hiljada KM. Pinjić je odnio prvu ratu Halilagiću, kod kojeg je policija pronašla označeni novac.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti