Ako ne bude usvojen budžet FBiH od 1. februara ni plata niti penzija

25.01.2019. 09:16 / Izvor: Federalna.ba
Ako ne bude usvojen budžet FBiH od 1. februara ni plata niti penzija

U FBiH trenutno ima blizu 416.000 penzionera, što je 19 odsto ukupne populacije stanovništva, dok je zaposlenih oko 500.000.

Kako sada stvari stoje, penzije neće biti isplaćene 5. februara za gotovo 500 hiljada penzionera u Federaciji. Plate budžetskih korisnika, također. Dom naroda Parlamenta Federacije BiH nije usvojio budžet za ovu godinu nakon što je to učinio Predstavnički dom. 

Radovali su se obećanom povećanju najnižih penzija za 3,2 posto, ali sudeći po svemu što se sada dešava, pitanje je da li će uopšte dobiti penzije. Naugroženija kategorija u BiH je još jednom kolateralna šteta bh. politike.

"Oni koji treba da dobiju tih 12 KM na 348 KM penzije toliko su se obradovali, sad niti su to dobili već im aktuelna vlast dovodi u pitanje isplatu crkavice koju su dosad imali. Mi penzioneri znamo da je prevashodna dužnost Doma naroda da se brine o nacionalnom interesu i pitamo se šta je to ovdje ugroženo po pitanju usvajanja ova dva finansijska plana", kaže Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.

Vrijeme istječe, a obećanje Vlade o zagarantovanoj isplati penzija do 5. februara je na ispitu.

"Tražimo pravno mišljenje šta je ispravno. Ustvari, jedino ispravno je da Dom naroda zasjeda i potvrdi budžet i nama finansijski plan. Ponovo se traumiraju penzioneri bez razloga. Mi nemamo finansijski problem nego pravno-političku zapetljanciju", navodi Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Budžet Federacije BiH i finansijski plan PIO-a usvojen je na maratonskoj sjednici Zastupničkog doma. Legitimno. A onda je stav OHR-a kod političara doveo u pitanje legitimnost starog saziva Doma naroda FBiH. Za isplatu penzija i plata potrebno je usvojiti budžet i finansijski plan. Zastupnički dom je to završio. Predstoji procedura u Federalnom domu naroda. Pitanje je da li u starom ili novom sazivu?

"Nisam optimist da se u vrlo kratkom roku može doći do novog saziva Doma naroda. Bojim se da bismo tada bili uskraćeni za normalno funkcionisanje Federacije, BiH koje bi trebalo da nastupi 1. februara. Vrlo brzo ćemo svi biti dovedeni pred svršen čin i morat će neko ili Dom naroda ili OHR razriješiti ove dileme", smatra Jasenko Tufekčić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda FBiH (SDA).

Međutim, OHR je dodatno zakomplikovao situaciju stavom da stari saziv nema legitimitet uprkos ranijoj odluci Ustavnog suda BiH:

“Dom naroda u starom sazivu nema demokratski legitimitet za donošenje odluka, a posebno onih u vezi s važnim pitanjima poput donošenja budžeta.”

"Ako je sjednica Predstavničkog doma sazvana 9. januara, već 10. januara je trebalo krenuti u proceduru sazivanja sjednice Doma naroda, koja bi potvrdila taj budžet. To se nije dogodilo da li zbog predsjedavajuće Lidije Bradare, ali je to moglo učiniti i 12 iz svakog od klubova Doma naroda", ističe Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda Parlamenta FBiH.

Ustavom BiH je zagarantovan kontinuitet vlasti prema kojem stari saziv obnaša dužnosti do formiranja novog. Legitimno ili ne, činjenica je da još nije sazvana sjednica starog saziva, ali ni konstituirajuća novog. Petog februara sit gladnog neće pitati kako mu je.

Savez Udruženja penzionera ZDK-a, nakon informacija iz Federalne vlade da bi neusvajanje Financijskog plana Fonda PIO u  Domu naroda Parlamenta FBiH moglo dovesti u pitanje isplatu svih penzija, oštro reagira i upozorava nadležne da nemaju prava svoje političke bitke voditi preko leđa penzionera.

Nadaju se da neće morati aktivirati mjere koje su predvidjeli, u slučaju da isplata penzija bude dovedena u pitanje.

"Ne samo da je dovedeno u pitanje najavljeno minimalno povećanje već i isplata penzija zbog neodgovornog ponašanja izabranih zvaničnika. Ako nisu sporne njihove plaće ne smiju biti ni naše penzije", izjavio je Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja penzionera ZDK-a.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti