Ako poskupi struja, odoše nam investitori

25.08.2019. 09:39 / Izvor: Oslobođenje
Ako poskupi struja, odoše nam investitori

Pojedinim privrednicima u Republici Srpskoj počeli su stizati novi ugovori od Elektroprivrede RS-a sa novim, skupljim, cijenama električne energije za naredni period.

Pojedinim privrednicima u Republici Srpskoj počeli su stizati novi ugovori od Elektroprivrede RS-a sa novim, skupljim, cijenama električne energije za naredni period. Kako je ranije kazao direktor Direkcije za snabdijevanje električnom energijom u Elektroprivredi RS-a Dalibor Šipovac, cijena električne energije s najavljenim uvećanjem, za oko 200 kupaca, u prosjeku će iznositi 38 eura po megavat-satu.

Svjetski tokovi

Tvrdi da je to neminovan proces otvaranja tržišta električne energije s kojim RS kasni već par godina, te da matično preduzeće od elektrodistributivnih preuzima snabdijevanje kupaca na naponskim nivoima od 110, 35 i 10 kilovata po tržišnim uslovima.

„Povećanje je uglavnom kod onih koji su najveći potrošači. Mi znamo da cijena kod nas mora pratiti svjetske tokove, ali to mora biti umjereno. Mi smo u februaru već imali jedno poskupljenje, ako će od oktobra biti drugo, to je onda stvarno problem, ali prije svega mislimo da se mora o toj temi razgovarati jer niko od privrednika, ni Privredna komora, ni iz Unije poslodavaca, nije znao za ove ugovore, oni su samo počeli stizati na adrese firmi, tako da u potpunosti i ne znamo o čemu se radi. Mi kao Udruženje ćemo tražiti sastanak sljedeće sedmice s predstavnicima Elektroprivrede RS-a da vidimo o čemu se radi i šta se tačno dešava“, kazao nam je Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS-a.

S obzirom na to da je veliki dio stranih investitora u RS došao upravo zbog povoljne cijene struje koju su imali, Škrebić smatra da bi se dobar dio njih mogao i povući ukoliko poskupljenje struje bude veliko.

Veliki potrošači

„Sasvim je logično da će oni svoje kapacitete povlačiti, izmjestiti ih negdje drugo, jer su tu u pitanju veliki potrošači struje kojima se ne bi isplatilo više poslovati ovdje. Pokušat ćemo da dogovaramo, ako mora poskupljivati, da to bude minimalno, da se vidi koji su razlozi za to, ima li drugih problema u Elektroprivredi, ima li viška radnika, ima li trošenja novca u nepotrebne stvari i ima li drugih rezervi gdje bi EP mogla namiriti taj novac, a da ne ide sa poskupljenjem“, poručuje Škrebić.

Da će sastanak sa privrednicima biti održan naredne sedmice, potvrdio je i Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS-a, koji je kazao i kako svakodnevno imaju upite privrednika koji su dobili konačan ugovor sa definisanim cijenama “na koje ne mogu uticati, niti ima prostora za dogovor. Ugovor su dobili deset dana pred početak njegove primjene”.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti