Akreditiran laboratorij Instituta za zdravlje i sigurnost hrane

27.04.2017. 11:08 / Izvor: Akta.ba
Akreditiran laboratorij Instituta za zdravlje i sigurnost hrane

Laboratorijske analize hrane predstavljaju jednu od ključnih djelatnosti Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.

Mikrobiološki laboratorij Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) je proteklih dana uspješno prošao audit Instituta za akreditiranje Bosne i Hercegovine (BATA), državne institucije koja vrši akreditiranje tijela za ocjenjivanje usklađenosti u Bosni i Hercegovini (BiH).

Laboratorijske analize hrane predstavljaju jednu od ključnih djelatnosti Instituta za zdravlje i sigurnost hrane. Kako bi ovaj institut ostvario ciljeve iz svoje vizije bilo je neophodno opremiti mikrobiološki laboratorij. Proteklih dana naš laboratorij je uspješno prošao akreditacijski audit i time postao akreditovani laboratorij po međunarodnom standardu ISO 17025, saopćeno je iz tog instituta.

ISO/IEC 17025 je standard koji daje opće zahtjeve za kompetentnost ispitnih i kalibracionih laboratorija. 

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica nastao je spajanjem Zavoda za javno zdravstvo i Veterinarskog zavoda. Kao vodeća zdravstvena ustanova u oblasti javnog zdravlja na tim prostorima raspolaže visokokvalificiranim kadrovima, opremom, te uspješno primjenjuje nove tehnologije, zakone i pravilnike za potrebe svojih korisnika.

INZ je stručna ustanova iz oblasti zaštite i unapređenja zdravlja, kroz visokostručnu specijalističku djelatnost oslonjenu na najnovija saznanja i mogućnosti savremene dijagnostičke tehnologije. Vizija razvoja Instituta je biti vodeći u državi na polju zaštite i unapređenja zdravlja ljudi i životinja, kao i zaštite poslovnih partnera od rizika u vezi sa zdravljem njihovih korisnika, navode u saopćenju iz tog instituta.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti