Akta.ba na otvorenju novog DHL Express logističkog centra u Briselu

23.02.2018. 08:07 / Izvor: Akta.ba
Akta.ba na otvorenju novog DHL Express logističkog centra u Briselu
OTVORI GALERIJU

DHL Express, svjetski lider u logistici i ekspresnoj dostavi, 22. februara otvorio je svoje novo regionalno čvorište u zračnoj luci u Briselu.

DHL Express, svjetski lider u logistici i ekspresnoj dostavi, 22. februara otvorio je svoje novo regionalno čvorište u zračnoj luci u Briselu.

Riječ je o investiciji  vrijednoj 140 miliona eura, koja je kako kažu učetverostručila dosadašnje poslovanje starog centra, jasno povećala kapacitet i omogućila protok do čak 42.000 pošiljki po satu u odnosu na nekadašnjih 12.000.

Ken Allen, direktor DHL Expressa za Akta.ba je kazao da centar u Briselu igra ključnu ulogu u svjetskoj DHL Express mreži.

"Brisel centar je jedan od naših najvećih čvorišta u svijetu i zbog svoje lokacije u logističkom središtu Europe, igra važnu ulogu u povezivanju kompanije i ovog dijela Europe sa ostatkom regije ali i svijeta. Ovo novo čvorište ključan je dio našeg svjetskog investicijskog plana koji će poboljšati naš dalji rast i učiniti našu mrežu učinkovitijom ali je i podići  na viši nivo kvalitete, zbog čega nam naši kupci vjeruju", kazao je Allan.

MEĐUNARODNO ČVORIŠTE

DHL Express centar Brisel kao međunarodno čvorište, ima veliku odgovornost prema ostalim evropskim distributivnim centrima i jedan je od najmodernijih, potpuno automatizovanih sortirnih centara, opremljen posljednjom logističkom tehnologijom. Zadovoljava najviši sigurnosni standard.

Brisel je peta po veličini DHL Express mreža i jedan od tri najveća centra u Evropi. Specifičan je po tome što nudi zračnu i zemaljsku povezanost  sa velikim brojem evropskih odredišta, kao i direktnu vezu sa Amerikom, Bliskim Istokom i Afrikom.

Stari centar je izgrađen 1985. godine, a gradnja novog počela je 2014. godine. Sadašnji centar se prostire na površini od 90.300 m2 od čega 31.500 m2  otpada na skladište, a  5.000 m2 je kancelarijskog prostora. Posjeduje 60 kamionskih otvora i 26 avio.

Allen je kazao da se ovim načinom rada značajno povećala e-trgovina u Belgiji koja uveliko pomaže belgijskim malim i srednjim poduzećima da ostvare svoj golemi izvozni potencijal.

"DHL koristi velike mogućnosti koje pruža e-trgovina. U posljednjih nekoliko godina vidimo veliki rast u ovoj oblasti. Naš posao je da pomognemo malim i srednjim kompanijama da svoje proizvode dostave do tržišta koja žele, ovaj centar će im uveliko u tome pomoći'', kazao je Allan.

Iz Brisela se paketi mogu dostaviti bilo gdje u Evropi, ali i direktno u Ameriku, Bliski istok i Afriku. Od 50 do 60 posto svih paketa koji dolaze u Brisel su naknadno proslijeđeni na daljnje odredište.

Koen Gouweloose, potpredsjednik DHL Brisel centra, rekao je da je novo središte izvrstan primjer nekih od najnovijih i najsavremenijih logističkih tehnologija.

"Sretni smo što u ovom centru imamo mogućnost da primjenimo zadnje tehnologije iz oblasti logistike i transporta. To nam omogućuje da brže i učinkovitije obradimo i transportujemo pakete širom svijeta. Kao središte igramo važnu ulogu u našoj poslovnoj mreži, a posebnu pažnju u svemu posvećujemo našim zaposlenicima koji zauzvrat osiguravaju da naši klijenti dobivaju uslugu i povjerenje koju očekuju iz DHL Expressa", kazao je Gouweloose.

 

 

OSTVARENI REZULTATI PRIJE ROKA

Otvaranjem centra kompanija je kreirala dodatnih 200 radnih mjesta na aerodromu što je bilo planirano da se postigne tek za tri godine. Trenutno je u centru zaposleno 1.200 ljudi, od skoro 5.000 ukupno zaposlenih u DHL-u u Belgiji. Ovo pokazuje da je investicija bila neophodna za osiguranje rasta.

Danny Van Himste, izvršni direktor tvrtke DHL Express Belux, kazao je kako će im novi centar dati veliku priliku da za svoje klijente omoguće još bolje usluge ali i priliku da Belgiju bolje približe ostalim transportnim centrima u Evropi.

"Poslije naših zaposlenika, kupci su ti koji čine našu kompaniju. Posmatramo njihovu potržnju, pratimo tržišne potrebe i na osnovu toga kreiramo naše poslovanje. Sa centrom u Briselu svakako stvaramo jedan potpuno novi i moderniji ali prije svega brži način pružanjaj usluga našim klijentima", rekao je Van Himste.

Arnaud Feist, izvršni direktor briselskog aerodroma, čestitao je DHL Expressu na ovako velikom i uspješno realiziranom poslu, i kazao kako je svijetla budućnost kargo poslovanja.

"Prognoze su pozitivne i vidim veliki uspjeh u budućem avio transport. Otvaranjem ovog novog čvorišta, DHL je kao jedan od naših partnera već pokazao našu strateški plan razvoja do 2040, koji imamo i planiramo realizirati za našu zračnu luku. Novi logistički centar ne samo da stvara nova radna mjesta, on omogućuje našoj zračnoj luci daljnje poboljšanje logističke usluge za klijente, a najveću korist od svega toga imat će Belgijska privreda u cjelini", kazao je Feist.

Otvorenju je prisustvovalo preko 200 zvanica iz političkog i javnog života Brisela ali i Belgije.

Među njima bio je i belgijski potpredsjednika vlade i minstar unutrašnjih poslova, Jan Jambon, zatim ministar digitalnih agencija, telekomunikacija i poštanskih usluga Alexander De Croo,Federalni ministar za mobilnost François Bellot, flamanski ministar za mobilnost Ben Weyts ali i mnogi drugi, što svakako potvrđuje značaj ove investicije ne samo za DHL već za cijelu Evropu.

Kao dio DHL programa GoGreen, centar u Briselu smanjuje ekološku snagu za 768 tona CO2 godišnje zahvaljujući učinkovitijim tehnikama sortiranja i boljoj izolaciji. Sistem je također certificiran sigurnosnim standardima TAPA 'A'. Kompanija u ovom centru osim što koristi kargo bicikle, vozila na električni ili plinski pogon, prikuplja i kišnicu koju koisti za toalete.

DHL u Belgiji posljednjih pet godina je povećao broj osoblja za 12 posto, dobili su oko  2.000 certificiranih međunarodnih stručnjaka ali i proglašeni za najboljeg poslodavca za 2014-2017 godinu.

I.M.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti