Aktivna edukacija iz energetske efikasnosti nužna za manje troškove kompanija

11.06.2020. 12:30 / Izvor: Akta.ba
Aktivna edukacija iz energetske efikasnosti nužna za manje troškove kompanija

Održan je webinar na temu "Unaprjeđenje energijske efikasnosti i upravljanje energijom u industrijskim preduzećima".

U srijedu 10.06.2020. godine u organizaciji Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine/Sektor za edukaciju, Fondacije Konrad Adenauer Stiftung i Centara za energiju, okoliš i resurse (CENER 21) održan je webinar na temu "Unaprjeđenje energetske efikasnosti i upravljanje energijom u industrijskim preduzećima".

Kako su predavači webinara istakli, poboljšanje energijske efikasnosti (EE) te uspostava sistema upravljanja energijom predstavljaju ključne alate za unapređenje konkurentnosti preduzeća na zahtjevnom međunarodnom tržištu, posebno u vremenu kriza. Za postizanje ovog cilja neophodno je vršiti stalnu edukaciju kadrova na svim nivoima koji su i pokretači razvoja. 

Na webinaru su prezentirane sljedeće teme:

  • pregled relavantne zakonske regulative iz oblasti energetske efikasnost u EU i BiH, a koja se odnosi na proizvodne kompanije i velike potrošače;
  • procedura provođenja energijskog audita kao prvog koraka u procesu uštede energije; 
  • izvore finansiranja i olakšice koje bi podržale aktivnosti unapređenja energetske efikasnosti i povećanja konkurentnosti u sektoru proizvodnje;
  • zahtjevi standarada BAS EN ISO 50001 - iskustva i postignuti rezultati implementacije; 
  • primjeri iz prakse – povećanje konkurentnosti kroz smanjenje potrošnje energije, negativnog uticaja na okoliš i resursnu efikasnost.

Zaključak radionice da je u narednom periodu nužno provoditi aktivnu edukaciju na polju energetske efikasnosti kako bi kompanije smanjile troškove koji su vezani za potrošnju energije, a time povećale konkurentnost svojih proizvoda na domaćem, ali i na inostranom tržištu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti