Aktuelno rukovodstvo Vanjskotrgovinske komore BiH cilja novi mandat

03.05.2018. 08:37 / Izvor: Nezavisne novine
Aktuelno rukovodstvo Vanjskotrgovinske komore BiH cilja novi mandat

Kada su predsjednici i dva potpredsjednika Komore u pitanju biraju se po principu zastupljenosti konstitutivnih naroda, s rotacijom.

Vanjskotrgovinska komora BiH uskoro će dobiti novo rukovodstvo s obzirom na to da aktuelnom ističe mandat, a kako su nam potvrdili predsjednik i dva zamjenika, od Skupštine će tražiti povjerenje za još jedan četvorogodišnji period. 

"Smatram da smo uspješno radili u prethodnom mandatu, tako da ću se svakako ponovo javiti na konkurs", kazao nam je Ahmet Egrlić, aktuelni predsjedavajući.

Nemanja Vasić, njegov zamjenik, kaže kako s obzirom na rezultate ne vidi nijedan razlog da se nešto mijenja.

"Ova garnitura ljudi je postavila Komoru na mjesto koje joj i pripada, jer su u njoj do tada bili samo problemi i afere, a danas je to institucija kojoj se obraćaju i privrednici, i državni organi kao i mediji. Izvještaji su nam jednoglasno usvojeni, kako u Skupštini, tako i u resornom ministarstvu", kazao nam je Vasić.

Njihov kolega Bruno Bojić kaže kako su odnosi u Komori i više nego dobri, te ona funkcioniše bolje od svih državnih institucija u zemlji.

"Dobio sam pozitivne ocjene kako od skupštinskih tijela, tako i od privrednika, a upravo oni traže da se kandidiram ponovo, što ću i učiniti. Ponosan sam na ono što sam uradio u prethodnom periodu", kaže on.

Inače, novo rukovodstvo biraće Skupština Komore, za koju je takođe raspisan javni poziv. Bira se ukupno 60 predstavnika, od čega 38 iz Federacije BiH, 19 iz RS i tri iz Brčko distrikta. Struktura predstavnika u Skupštini treba da obezbijedi gransku zastupljenost privrede, i to po principu značaja grane privrede na određenom području. Svaka kompanija iz BiH koja je registrovana i obavlja spoljnotrgovinsku djelatnost ima pravo predložiti jednog predstavnika kompanije. Dio kandidata predlažu i komore u FBiH, RS i Brčko distriktu, a za strukture Skupštine privredne komore dostavljaju najmanje tri puta veći broj kandidata od broja koji se bira.

Skupština će takođe birati i Upravni odbor, koji broji devet članova. Šest članova Upravnog odbora bira se iz reda uspješnih privrednika, preduzetnika i naučnoistraživačkih radnika iz oblasti privrede i iz profesionalnog sastava privrednih komora. Tri člana Upravnog odbora su po funkciji predsjednik i dva potpredsjednika Komore.

Kada su predsjednici i dva potpredsjednika Komore u pitanju, oni se biraju po principu zastupljenosti konstitutivnih naroda, s rotacijom na svakih 16 mjeseci. Biraju se iz reda uspješnih privrednika, s odgovarajućom stručnom spremom, sa znanjem najmanje jednog svjetskog jezika, odgovarajućim iskustvom i znanjem za poslove koji se obavljaju u Komori.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti