Alagić: Nabavka respiratora obavljena po proceduri (Video)

29.04.2020. 08:03 / Izvor: Fena
Alagić: Nabavka respiratora obavljena po proceduri (Video)

Pomoćnica direktora je također kazala, što se tiče Federalne uprave Civilne zaštite, da je nabavka izvršena u skladu sa zakonskim pravilima o javnim nabavkama.

Sanita Alagić, pomoćnica direktora Federalne uprave Civilne zaštite u Sektoru za finansijsko-računovodstvene poslove i javne nabavke, govoreći o nabavci respiratora posredstvom firme "Srebrena malina", izjavila da je ta firma bila jedina koja je ponudila da će do kraja aprila isporučiti respiratore.

Ističe da je odluku o nabavci potrebne opreme donio Federalni štab Civilne zaštite (CZ), a Vlada FBiH izvršila nabavku po osnovu Odluke o prethodnoj saglasnosti na Odluku Federalnog štaba CZ, a zatim o izdvajanju novca iz rezerve budžeta za 2020. godinu. 

"Ovom prilikom zahvaljujem Vladi FBiH na opredijeljenosti za nabavku i ojačanje našeg zdravstvenog sistema, kao i  firmi "Srebrena malina" koja je uspjela nabaviti iz Kine respiratore", rekla je Alagić novinarima.

"Svi ćete se složiti da u pogoršanoj epidemiološkoj situaciji jako teško i druge države iz okruženja dolaze do neophodne opreme. To je bila jedina firma koja je ponudila da će do konca aprila isporučiti respiratore i taj član Ugovora je potpuno ispoštovan, tako da još jednom zahvaljujem", dodala je.

Nabavka je tekla po proceduri, ispred Agencije za lijekove koja će, po riječima Sanite Alagić, 'također dati svoje obraćanje, a vjerovatno i firma „Srebrena malina“'.

Pomoćnica direktora je također kazala, što se tiče Federalne uprave Civilne zaštite, da je nabavka izvršena u skladu sa zakonskim pravilima o javnim nabavkama.

"Sve procedure su ispoštovane, saglasnosti sve postoje i sve su odluke usvojene, od Federalnog štaba, do odluke Vlade Federacije BiH", njene su riječi.

Upitana da li je zapovjednica Federalnog štaba Civilne zaštite Jelka Milićević znala za ovu nabavku i je li Zavod za javno zdravstvo trebao da konsultuje prvo bolnice kojima su potrebni respiratori, Alagić je odgovorila: „Konsultovane su i bolnice na nivou cijele Federacije kojima su respiratori neophodni, a Jelka Milićević, zapovjednica Federalnog štaba Civilne zaštite, ujedno federalna ministrica finansija, upoznata je s donošenjem svih odluka o nabavci potrebne medicinske opreme i sredstava u stanju pogoršane epiedmiološke situacije“.

"Sve odluke o nabavci svih sredstava i opreme su delegirane na Federalni štab Civilne zaštite i sve su jednoglasno usvojene", kazala je.

Na pitanje ko je konkretno kupio respiratore, ona odgovara: „Vlada Federacije, u suradnji s Federalnom upravom Civilne zaštite. Još jednom ponavljam - najbitnije je da smo mi dobili te respiratore i apsolutno ne vidim svrhu polemisanja o načinu nabavke; svi treba da budemo ponosni na opredijeljenost Vlade FBiH za nabavku i ojačanje našeg zdravstvenog sistema“.

Alagić nije htjela odgovarati na pitanja o navodnoj spornoj cijeni ovih respiratora, odnosno licitiranjima da su plaćeni više nego što je moglo kod drugih dobavljača.

Što se tiče pitanja o cijenama i rasprava je li sve provedeno kako treba, bit će uključene nadležne institucije, poručila je pomoćnica direktora Federalne uprave Civilne zaštite. Rekla je i da postoje pisani dokazi o tome koliko je bilo ponuda raznih drugih proizvođača respiratora, kao i da su sve ponude otprilike značile da će rok dostave biti duži, neke čak do decembra.

"Srebrena malina" je bila jedina firma koja je uspjela i nabaviti iz Kine respiratore i dostaviti ih u propisanom roku, do konca aprila", riječi su Sanite Alagić.

Federalna uprava Civilne zaštite uplatila je jedna dio novca za nabavku, kazala je također, a to je novac namijenjen za zaštitu i spašavanje. Sve odluke i saglasnosti su prošle proceduru na Federalnom štabu Civilne zaštite, zaključila je.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti