Albanija kao primjer drugima: Moderna bolnica izgrađena za tri mjeseca

05.04.2021. 10:22 / Izvor: Akta.ba
Albanija kao primjer drugima: Moderna bolnica izgrađena za tri mjeseca

Bolnica je izgrađena u rekordnom roku, za svega tri mjeseca kao poklon Republike Turske narodu Albanije.

Na jugu Albanije, u gradu Fieri, za nekoliko dana će biti otvorena moderna regionalna bolnica "Memorial".

Bolnica je izgrađena u rekordnom roku, za svega tri mjeseca, kao poklon Republike Turske narodu Albanije. 

Albanski premijer Rama je na društvenim mrežama objavio video snimak posjete novoizgrađene bolnice u Fieru, te poručio da je regionalna bolnica san stanovnika cijelog ovog područja koje je dobilo svoj najljepši izgled.

"Sada imamo da dostojanstvenu bolnicu koja je udaljena nekoliko minuta od Fiera i za nekoliko dana, spremna da svoje usluge pruži cijelom jugu Albanije sa najvišim standardima", kazao je Rama i poručio da je cilj vlade izgradnja još jedne bolnice istih standarda u Skadru.

Regionalnom bolnicom Memorial upravljat će zajednički albansko-turski tim. Ova bolnica se prostire na 50.000 kvadratnih metara površine, imat će 150 kreveta, 19 ambulantnih službi i kliničke jedinice s krevetima. Nova regionalna memorijalna bolnica Fier imat će preko 300 zaposlenih, od kojih će 50 biti profesionalci iz Turske. 

Gradnja ove moderne regionalne bolnice je počela u januaru ove godine čiju gradnju je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan obećao 6. januara tokom posjete premijera Albanije Edija Rame Turskoj.

Inače, na izgradnji bolnice je radio 1.200 radnika u tri smjene.

Predstavnici turske grupacije YDA Group, koja je gradila bolnicu, su i ranije najavljivali da će bolnica biti izgrađena u rekordnom roku i da su za to napravljeni svi potrebni planovi i pripreme.

Koliko su lokalne albanske vlasti spremne učiniti dosta napora i u saradnji s vlasnicima zemljišta završiti svu neophodnu eksproprijaciju i dokumentaciju, može poslužiti kao dobar primjer bh. vlastima.

Da je jedan ovakav investicijski poduhvat potreban i našoj zemlji najbolji je pokazatelj izgled većine objekata bolničkih usluga u BiH, posebno u Bihaću, Goraždu, Zenici, Travniku koji su decenijama u jako lošem stanju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti