Aleksandar Litvinenko novi direktor Rafinerije Brod

21.11.2007. 08:07 / Izvor: Nezavisne novine
Aleksandar Litvinenko novi direktor Rafinerije Brod

Predstavnik ruske naftne kompanije "NeftegazInKor" Aleksandar Litvinenko preuzeo je juče (20.11.2007.) od Drage Bačića dužnost generalnog direktora Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

Ruska kompanija "NeftegazInKor" vlasnik je 80 odsto kapitala Rafinerije nafte u Brodu, dok je oko 20 odsto kapitala u vlasništvu fondova i sitnih akcionara.

Jovan Dobrić, tehnički direktor brodske Rafinerije, kazao je da je novom direktoru ponuđen program remonta preduzeća kojim predviđa da se odmah remontuje stara linija koja će omogućiti preradu 1,2 tone sirove nafte godišnje.

"Zajedno s ovim poslom bili bi osposobljeni i proizvodni kapaciteti na novoj liniji, što je neophodno za nesmetan rad stare linije", rekao je Dobrić i dodao da bi ovaj remont trebalo da traje do 40 dana.

Predsjednik Sindikata Rafinerije nafte Danilo Broćilo najavio je da će razgovarati s novim direktorom o uslovima rada i obavezama novog poslovodstva prema 1.400 radnika Rafinerije.

"Želimo da budemo partneri u ovom poslu od kojeg će korist imati i preduzeće i zaposleni", rekao je Broćilo i dodao da radnici ne žele da budu samo najamna radna snaga.

Rajko Ubiparip, ministar privrede, energetike i razvoja RS, juče je demantovao pisanje pojedinih medija da Rusi nisu uplatili novac za kupovinu državnog kapitala Rafinerije nafte, Rafinerije ulja Modriča i banjalučkog "Petrola". Kao potvrdu toga, Ubiparip je uz saopštenje dostavio dopise Nove banke Banjaluka iz kojih se vidi da su 1. oktobra uplaćena 110,4 miliona evra za paket akcija državnog kapitala i 15,44 miliona za akcije Fonda PIO. Iz dokumentacije se, takođe, vidi da je ruska Vnesheconombank, po nalogu "NefetgazInKora", 3. oktobra otvorila loro garanciju u korist Vlade RS u iznosu od 20 miliona evra.

Podsjećajući da je Vlada RS sačinila i isplatila nagodbu s najvećim povjeriocima Rafinerije na iznos od 72,5 miliona evra, Ubiparip je kazao da je u toku usaglašavanje preostalih komercijalnih obaveza sa oko 900 povjerilaca, kao i aktivnosti na otvaranju akreditiva od 72,55 miliona evra za regulisanje tih obaveza.

"Priprema postrojenja Rafinerije za početak proizvodnje, uz sve standardne probleme, ide svojim tokom, na žalost onih koji pokušavaju da minimiziraju i ponište pozitivne rezultate Vlade RS i unište politički imidž predsjednika Vlade Milorada Dodika", istakao je Ubiparip.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti