Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Alfa Invest želi da ostvari veća investiciona ulaganja u BiH i državama JIE

13.06.2014. 15:12 / Izvor: eKapija.ba

Alfa Invest d.o.o. Sarajevo je mješovita firma sa većinskim stranim kapitalom od 80% i domaćim kapitalom od 20%. Firma je smještena u strogom centru grada Sarajeva u poslovnom centru UNITIC, Fra Anđela Zvizdića broj 1

U okviru registrovane djelatnosti firma veoma uspješno obavlja sve poslove međunarodnog privrednog konsaltinga, investicionog i poslovnog povezivanja kompanija u BiH i državama Balkana, sa istovremenim širenjem u drugim regijama svijeta.

Firma je nastala kao plod udruživanja potencijala većeg broja osnivača iz Švedske, Holandije, Kanade i Mađarske koji imaju respektivno međunarodno poslovno iskustvo i svoje djelovanje na svim kontinentima, kao i značajan stručni, poslovni i politički kredibilitet. Inicijativu za stvaranje firme i njeno kreiranje dali su vlasnici najuspešnije prijeratne mješovite firme ASSIST Sarajevo, koja je u periodu od 1986. do 1992. godine postizala najbolje poslovne rezultate u rangu srednjih i malih preduzeća u Bosni i Hercegovini.

Menadžment

  • Zdravko Aćimović, direktor iz Sarajeva, BiH
  • Ejub Selimović, finansijski ekspert iz Štokholma, Švedska

Menadžment firme posjeduje veliko međunarodno iskustvo i reference ostvarene na tržištima Skandinavije, Zapadne Evrope (Holandija, Belgija), Centralne Evrope (Švajcarska, Austrija, Njemačka, Mađarska, Slovačka, Češka), cijelog prostora Jugoistočne Evrope, regije Golfskog zaljeva sa sjedištem u Dubaiju, Australije, Sjeverne Afrike, Kanade i USA.

Osnovni Kapital

Pored zakonom definisanog osnovnog kapitala, firma i njeni osnivači raspolažu sa kapitalom iz ostvarenih prava po koncesijama, autorskih prava, rezervama raznih vrsta granita u Makedoniji, što je u funkciji realizacije razvojnih investicionih projekata u saradnji sa drugim partnerima iz BiH i inostranstva.

Osnovni kapital je u stalnom porastu, jer su osnivači prihvatili obavezu dalje dokapitalizacije, sve u skladu sa dinamikom realizacije određenih razvojnih projekata.

Razvojni ciljevi i projekcije

Svoje razvojne ciljeve Alfa Invest d.o.o. ostvaruje međunarodnim povezivanjem poslovnih subjekata koji imaju kompatabilne proizvodne programe, koji nisu potpuno zaokruženi, te kao takvi u međunarodnim trgovačkim odnosima nemaju punu konkurencijsku vrijednost.

Zdrave male i srednje firme u BiH i drugim državama regije imaju potrebe za daljim širenjem na tržištu i po tom osnovu upućene su na specijalizovanu proizvodnju i međusobno povezivanje.

Zahvaljujući bogatom međunarodnom iskustvu i jakom kadrovskom potencijalu Alfa Invest d.o.o. izrasta u vodeću konsultantsku firmu u regionu i na osnovu svojih konsultantskih usluga utiče na povećanje stranih investicija u određene projekte, te stvaranje brojnih uspješnih mješovitih firmi u većem broju država.

Dalja projekcija razvoja firme zasniva se na korištenju komparativnih prednosti proizvodnje i robne razmjene između privreda EU, privreda članica CEFTA sporazuma i drugih privrednih regija van ova dva sistema. U tom pravcu u obostranom interesu se koristi potencijal većeg broja investicionih fondova iz različitih država sa kojima Alfa Invest ima zajedničku poslovnu saradnju na tržištima Azije i Afrike.

U saradnji sa određenim stranim kompanijama, sa kojima Alfa Invest ima poslovne ugovore, poslovne aktivnosti se odvijaju na projektima razvoja koji su od značaja u oblastima: energetike, industrije, građevinarstva, poljoprivrede, saobraćajne i komunalne infrastrukture, turizma, zaštite okoliša i prirode, stvaranja mješovitih malih i srednjih preduzeća, investicija i zaštite investicija.

Firma ima stalnu saradnju sa većim brojem multinacionalnih kompanija koje vrše pripremu za potencijalna ulaganja u regionu Jugoistočne Evrope u oblasti energetike, komunalne infrastrukture, saobraćaja i zaštite zdravlja.

Ljudski Resursi

Firma ima na raspolaganju veoma zavidan stručni potencijal i kadrove raznih specijalnosti, koji su u firmi ili uz firmu stalno ili povremeno kao konsultanti za određena stručna pitanja i specijalnosti.

Investicioni Pristup

Alfa Invest d.o.o. svojim konsultantskim uslugama želi da ostvari veća investiciona ulaganja u BiH i državama Jugoistočne Evrope, tako što priprema i aranžira uslove za uspješno povezivanje investitora sa domaćim firmama i subjektima, te kreira najbolje uslove za realizaciju visoko profitnih projekata.

Alfa Invest d.o.o. dobro poznaje zakonsku legislativu na cijelom prostoru BiH, tako da svakom svom partneru ili klijentu garantuje uspješno investiranje i sigurnost poslovanja, što je rezultat uspješne saradnje sa državnim organima na svim nivoima vlasti, kao i drugim vladinim institucijama.

Bogato međunarodno poslovno iskustvo koje posjeduje Alfa Invest, te stečeno povjerenje u zemlji i inostranstvu, garancija su da se potpuno novim investicionim pristupom mogu značajno povećati investiciona ulaganja u Bosni i Hercegovini, tako da ova firma postaje saradnik i partner vladinim institucijama u rješavanju kompleksnih investicionih ulaganja koja imaju regionalni i širi značaj sa aspekta energetike, saobraćajne infrastrukture, vodosnabdjevanja, komunalne infrastrukture, ekološke zaštite i drugih kapitalnih investicija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti