Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Alikadić: U narednih 15 dana isplata plaća u Zemaljskom muzeju

27.05.2020. 16:12 / Izvor: Akta.ba

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić posjetio je danas Zemaljski muzej, gdje je razgovarao sa direktorom Mirsadom Sijarićem, kao i uposlenicima ove ustanove.

Jedna od tema sastanka bio je neriješen status Zemaljskog muzeja, te teško finansijsko stanje u kojem se nalazi.

"Javnosti je poznato da uposlenici muzeja imaju minimalne plate i da čak i te sramotno male plate ne dobijaju već mjesecima. Upravo je ovo razlog zbog kojeg sam insistirao da grant za Zemaljski muzej postane operativan odmah nakon usvajanja Rebalansa budžeta KS. Prva uplata muzeju bit će izvršena već naredne sedmice i to u iznosu od 300.000 KM. Na taj način ćemo omogućiti isplatu barem djela plata", istakao je Alikadić.

 

 

Ministar je napomenuo da u Rebalansu budžeta za 2020. godinu Vlada KS nije umanjila izdvajanja za Zemaljski muzej.

"Evidentan je pad dotacija federalnog i državnog nivoa vlasti, dok se izdvajanja iz budžeta KS povećavaju iz godine u godinu. Mislim da bi i ostali nivoi vlasti trebali ozbiljnije pristupiti rješavanju problema kulturnih ustanova", rekao je.

Ministar Alikadić je najavio analizu potreba svih ustanova sa neriješenim statusom.

"Do koje granice ide višegodišnji nemar države najbolje govori podatak da se ni broj uposlenih u tim ustanovama ne slaže sa podacima iz Poreske uprave. Mi ćemo već u junu finalizirati podatke i imat ćemo jasnu sliku potreba tih ustanova, kao i sredstava koja dobijaju iz kantonalnog budžeta. No, ponavljam, Kanton Sarajevo ne može sam brinuti za status Zemaljskog muzeja. Potrebna nam je saradnja svih nadležnih institucija", zaključio je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti