Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Almir Badnjević u svjetskom odboru Međunarodne divizije za klinički inženjering

07.07.2018. 08:20 / Izvor: Akta.ba

Almir Badnjević informisao je ministra civilnih poslova Adila Osmanovića da je izabran za člana odbora Međunarodne divizije za klinički inženjering (IFMBE-CED) koja djeluje kao ogranak Međunarodne federacije medicinskog i biološkog inženjerstva (IFMBE) za mandat 2018. -2021.godina i tako postao jedan od devet ljudi u svijetu koji vode glavne postupke u polju kliničkog inžinjeringa. 

Doktor nauka u oblasti biomedicinskog inžinjeringa Badnjević sa svojim timom dobio je nagradu za najbolji članak i istraživanje na svijetu iz oblasti kliničkog inžinjeringa za 2018. godinu.

"Raduju nas uspjesi naših mladih naučnika, a Almirovi rezultati pokazatelj su da se znanjem i radom u uslovima koji su znatno iza onih u zemljama Evropske unije, mogu ostvariti vrhunski svjetski rezultati. Ministarstvo civilnih poslova podržava u okviru svojih nadležnosti naučnike iz BiH, prvenstveno kroz grant sredstva za pripremu projekata koji će biti finansirani iz programa Evropske unije", rekao je Osmanović.

Nagrada za najbolji članak i istraživanje na svijetu iz oblasti kliničkog inžinjeringa (A Best Clinical Engineering Article Award) dodijeljuje se svake godine jednom ili grupi autora čiji radovi demostriraju naučnu vrijednost, strukovnu relevantnost i širi uticaj.

"Izuzetne rezultate postigli smo u oblasti povećanja tačnosti, preciznosti i pouzdanosti rada infuzomata i perfuzora u zdravstvenim ustanovama vršenjem postupka verifikacije, kao i metoda koje primjenjujemo", kaže Badnjević.

Poručio je da je kvalitet istraživanja i primijenjenih metoda prepoznat, te se države sa razvijenim zdravstvenim sektorom, pa i Svjetska zdravstvena organizacija, interesuju za njegov rad, što otvara nove mogućnosti i za državu Bosnu i Hercegovinu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti