Alpeks BH: Vodeći snabdjevač ugostiteljskih objekata u BiH

05.06.2014. 13:11 / Izvor: eKapija.ba
Alpeks BH: Vodeći snabdjevač ugostiteljskih objekata u BiH
OTVORI GALERIJU

Znate li odakle su čaše iz kojih pijete u kafiću, šolje odakle ispijate kafe, zdjele sa ukusnim sladoledom ili tanjiri iz kojih jedete ćevape? Da li ste znali da većinu ugostiteljskih objekata u Sarajevu, a i širom BiH kuhinjskim priborom snabdijeva firma Alpeks?

Znate li odakle su čaše iz kojih pijete u kafiću, šolje odakle ispijate kafe, zdjele sa ukusnim sladoledom ili tanjiri iz kojih jedete ćevape? Da li ste znali da većinu ugostiteljskih objekata u Sarajevu, a i širom BiH kuhinjskim priborom snabdijeva firma Alpeks?

Na ulazu u Vogošću, smješteni su poslovni prostori Alpeksa na 2000m2, gdje se nalazi njihovo skladište, izložbeni i kancelarijski prostor. A iza cijele firme stoji jedna žena, direktorica Sadžida Mulalić, s kojom smo razgovarali o samim počecima firme, trenutnim poslovima, te o mnogim drugim stvarima.

Sadžida Mulalić je nakon završenog Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, odmah počela raditi u firmi Feroelektro, gdje je ostala punih 20 godina. Na poziciji direktora sektora široke potrošnje sarađivala je sa mnogim firmama, a između ostalih i sa Alpeksom iz Slovenije. Tada se i rodila saradnja, koja je rezultirala osnivanjem firme Alpeks BiH, nakon čega Sadžida napušta Feroelektro i postaje direktorica novoosnovane firme.

Kao i kod svih, sami početak je bio težak, radili su puno, noćima ostajali do kasno, ali trud se isplatio.

"Bili smo prvo u zakupu u nekim malim prostorijama, godinama smo se razvijali, radili pozitivno, tako da smo uspjeli napraviti sopstveni objekat. Uglavnom, firma je rasla je u ovih 14 godina poprilično dobro", priča za eKapija.ba Sadžida Mulalić.

U početku su se bazirali na tržne centre, međutim vremenom su krenuli da se razvijaju u drugom pravcu, a to je opremanje restorana, hotela, kafića, fast foodova, pizzerija. Tako da danas 70 posto njihove prodaje ide za ugostiteljstvo.

"Radimo sa većinom hotela u BiH, a neki od njih su Reumal, Hotel Sarajevo, Evropa, Bristol, hotel Bosna Banjaluka, hotel Park Doboj, svi hoteli na Jahorini. Od tržnih centara radimo najviše sa Mercatorom i Merkurom", kaže direktorica Alpeksa.

Od ugostiteljske opreme u njihovom asortimanu možete naći gotovo sve, od radnih stolova u kuhinjama, visećih ormara, peći, do sitnog inventara. Zastupnici su mnogih poznatih brendova, kao što su RAK i Schonwald za porcelan, te Luminarc, Saturnia, Berndorg, Hendi, Decor Servuce, Eternu... Rade samo kvalitetne proizvode, brendirane, a uvoze iz Njemačke, Španije, Italije, Slovenije, Češke, Slovačke.

Njihov asortiman je podjeljen u tri kategorije, nižeg, srednjeg i višeg ranga kvalitete. Žele da budu najkonkurentniji na tržištu, mnogo polažu u analizu cijena, da bi bili najpovoljniji, a u tome i uspijevaju.

O planovima ne želi puno govoriti, ali kaže da su konstantno aktivni na tom polju uvođenja novina, a sami kupci diktiraju koja će se roba nabavljati. "Mi smo počeli od običnog opremanja restorana sa sitnim mašinama, a sad smo se toliko proširili da možemo opremiti kompletnu kuhinju", ističe naša sagovornica.

No, kad se sjeti perioda kada je bila zaposlena u Feroelektru, kaže da se tadašnje i današnje vrijeme ne mogu uporediti. Radila je prije svega u firmi koja je imala 1500 zaposlenih, pokrivala prostor cijele bivše Jugoslavije. To je bio sistem kad je bila dogovorena trgovina, znalo se ko šta uvozi i nije svako mogao sve uvoziti.

"Tad je bilo puno lakše. Međutim u ovom okruženju je puno teže raditi, prvo može svako sve raditi, nelojalna konkurencija je prisutna, ali najgora stvar je nelikvidnost u privredi. To nekada nije bilo zamislivo, a danas je to prečesta stvar", navodi ona.

Ipak, nikada se nije pokajala što je prešla u novi firmu i za 14 godina koliko radi, nikad nije pomislila odustati.

"Imam sreću što imam jako fine saradnike, kao i osnivače firme, vrlo korektne ljude, koji slušaju šta im kažem i shvataju da je drugačije tržište ovdje nego u Sloveniji. Saradnici su mi i najveća podrška u poslu", ističe Sadžida.

Svim ljudima koji započinju svoj biznis savjetuje samo rad i rad, te upornost.

Sadžida i pored svih obaveza nađe malo slobodnog vremena, koje voli provoditi u šetnji, na planinama, a jednom godišnje priušti sebi pravi odmor izvan granica BiH. Tada se opusti od svega.

A.Šulović

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti