Alternativa i Famos investirali u modernu opremu

01.11.2017. 14:38 / Izvor: Akta.ba
Alternativa i Famos investirali u modernu opremu

Novi proizvodni-prodajni prostor u Sarajevu, se prostire na cca 10.000 m2 zatvorenog i 5.000 m2 otvorenog prostora.

Predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Ahmet Egrlić, sa saradnicima, posjetio je kompaniju Alternativa d.o.o. Sarajevo, tvornicu termopanela, profilisanih limova, krovova, fasada i komunalne opreme, i kompaniju Famos d.d. , društvo koje se bavi obradom metala i izradom predmeta od metala.

Tokom posjete predsjednik Egrlić je obišao novi proizvodno-prodajni prostor u Sarajevu, koji se prostire na cca 10.000 m2 zatvorenog i 5.000 m2 otvorenog prostora. Novoizgrađena linija je duga 240 metara i proizvodi poliuretanske panele sa ispunom PUR, standarni sistem i PIR protupožarni sistem, debljine od 30 do 200 mm i dužine do 16 metara.

Kompanija Alternativa d.o.o Sarajevo, kako je istaknuto tokom obilaska, osnovana je u februaru 1997. godine za proizvodnju, promet i usluge. Proizvodna djelatnost kompanije vrši se na dvije lokacije i to u industrijskoj zoni Famos u Sarajevu i u naselju Zalužani u Banjoj Luci. Najznačajniji dio poslovanja firme jeste proizvodnja profilisanih krovnih i fasadnih limova, sendvič panela, svih vrsta opšava, kao i kompletnog sistema za odvodnju oborinskih voda.

Kao lider na tržištu u domenu profilacije limova, Alternativa d.o.o. uspostavlja visoke tržišne standarde po pitanjima korištenih sirovina i opreme na kojoj se vrši proizvodnja.

Konstantnim investiranjem u modernu visokosofisticiranu opremu i stalnim osposobljavanjem kadrova, Alternativa d.o.o. Sarajevo je u ovom dijelu Europe postala apsolutni lider u proizvodnji krovnih i fasadnih limova, metalnih elemenata za krov i fasadu, kao i prateće galanterije.

Takođe, tokom obilaska je istaknuto da je FAMOS d.d. Sarajevo društvo koje se bavi obradom metala i izradom predmeta od metala, a posluje u okviru Industrijske zone u Hrasnici, Ilidža. Kompanija posjeduje jednu industrijsku halu od 5.400 m2, koja je trenutno iznajmljena za tri privredna subjekta koji se bave različitim djelatnostima.

Društvo je u završnoj fazi izgradnje nove proizvodne hale, visokog stropa, površine 9.200 m2, sa potpunom infrastrukturom, uključujući i dovoljne kapacitete instalisane snage električne energije, asfaltiranim pristupnim putevima, te ostalom potrebnom infrastrukturom, koja će se moći koristiti za različite proizvodne programe, najam za različite proizvode/proizvodnju, te skladištenje različitih proizvoda.

Govoreći o kapacitetima nove hale i mogućnostima, iz kompanije su kazali da površina za zakup i/ili proizvodnju iznosi 4 polja po 1.800 m2, što znači da bi minimalna površina za proizvodnju, odnosno, zakup, iznosila 1.800 m2, dok bi se preostalih ukupno 2.000 m2 moglo izdavati/koristiti i sa manjim površinama. Takođe, istakli su da postoji mogućnost osnivanja Joint venture kompanije sa zainteresiranim (stranim) partnerima, ulažući ukupan ili dio prostora u novoj hali, dok se od partnera očekuje razrađen proizvodni program i know-how.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti