Alternativa uvodi novu liniju termoizolacionih panela od kamene vune

24.07.2018. 11:27 / Izvor: Akta.ba
Alternativa uvodi novu liniju termoizolacionih panela od kamene vune
OTVORI GALERIJU

Isporuka kompletne opreme je u završnoj fazi. Linija će se montirati tokom mjeseca jula i augusta, nakon čega će uslijediti i probna proizvodnja.

"Naš naredni novi korak je linija za proizvodnju termoizolacionih panela od kamene vune. Isporuka kompletne opreme je u završnoj fazi. Linija će se montirati tokom mjeseca jula i augusta, nakon čega će uslijediti i probna proizvodnja", kazali su za Akta.ba iz kompanije Alternativa, te dodali da će se proširenjem kapaciteta i asortimana izvršiti i prijem novih usposlenika.

"Do kraja godine očekujemo sedam do deset novih uposlenika", dodali su, a u posljednjih godinu dana primili su 23 nova uposlenika koji su za samostalno obavljanje najsloženijih poslova nove tehnologije obučeni u inostranstvu i u organizaciji tehničke službe Alternative.

Najznačajniji dio poslovanja firme jeste proizvodnja termoizolacionih panela, profilisanih krovnih i fasadnih limova, kao i kompletnog sistema za odvodnju oborinskih voda. Kako ističu, svi ovi proizvodi su veoma traženi, pogotovo sada kada su ušli u sezonu građevinskih radova.

"Najaktuelniji proizvodi trenutno su poliuretanski paneli, standardni i vatrootporni, kao i limovi u obliku crijepa, trapezno profilisani limovi i oluci, odnosno sistemi za odvodnju oborinskih voda. Ove godine zabilježili smo i rekordnu proizvodnju kontejnera za primarno sakupljanje otpada. Prisutni smo diljem BiH, samo za Kanton Sarajevo ove godine već je isporučeno 1000 kontejnera, a trenutno smo u fazi isporuke još 500 komada", kazali su iz Alternative.

Nova fabrika

Kada su u pitanju građevinski radovi, kompanija Alternativa je gradila i svoj novi proizvodni prostor, pa je tako u novu fabriku termopanela uloženo oko 20.000.000 KM. Riječ je o najsavremenijem proizvodnom prostoru i opremi optimalnim za ovu vrstu proizvodnje. Fabrika se prostire na cca 10.000 m2 zatvorenog i 5.000 m2 otvorenog prostora, a u njoj proizvode ukupno 79 vrsta termoizolacionih panela kao što su poliuretanski paneli sa ispunom PUR, standarni sistem, i PIR protupožarni sistem, debljine od 30 do 200 mm i dužine do 16 metara.

"Nova fabrika termopanela ove kompanije će u julu će proslaviti svoj prvi rođendan. Na osnovu rezultata proizvodnje u testnom periodu dalo se naslutiti da je izgradnja nove fabrike bila prava odluka. Za kratko vrijeme dobili smo vrhunske proizvode, koji su našli kupce kako u BiH, tako i u zemljama okruženja, te u Austriji i Sloveniji", kazao je za Akta.ba Salih Lemeš, generalni direktor kompanije.

Objasnio je da su u fazi certifikacije proizvoda za najzahtjevnija evropska tržišta, gdje očekuju značajne plasmane.

"Bitno je spomenuti da smo nabavili i u rad pustili vlastitu laboratoriju za svakodnevnu kontrolu svih vrsta panela", naglasio je Lemeš.

Širenje na druga tržišta

Prošle godine je otvorena i firma u Beogradu, koja se bavi prodajom i distribucijom robe iz proizvodnog sistema Alternative. Ta firma predstavlja distributivno-prodajni centar za Srbiju, Kosovo i Makedoniju.

"Dosadašnji plasman na ovo tržište dao je odlične rezultate – putem sajma građevinarstva u Beogradu i Prištini, kao i u direktnom kontaktu sa kupcima,  prepoznat je vrhunski kvalitet naših proizvoda, tako da smo se već pozicionirali kao dobavljači kod značajnog broja eminentnih kupaca. Za sve ovo vrijeme stekli smo respektabilnu referencnu listu koja se svakodnevno obogaćuje novim projektima i kupcima", kazali su iz Alternative, te dodali da uvijek ima tržišta koja se mogu osvajati.

Ističu da kada imate dobar, kvalitetan proizvod, nije se teško odvažiti u osvajanje novih tržišta. Nedavno su dobili status ovlaštenog izvoznika, tako da su time prevazišli još jednu prepreku u pronalasku novih kupaca u okviru evropske unije i zemalja CEFTA-e.

"Naša naredna faza bit će osvajanje tržišta prvenstveno Austrije, Njemačke i Holandije, gdje očekujemo značajne rezultate, a u pregovorima smo i oko jednog značajnog projekta u Hong Kongu", poručio je Lemeš.

Finansijski planovi

Finansijski planovi kompanije za ovu godinu su za 25 posto veći u odnosu na prošlu godinu, dok je, kako ističu u prvih 6 mjeseci tekuće godine ovaj ambiciozni plan i premašen.

"Ponosni smo upravo na to što se konstantno trudimo da idemo u korak sa najsavremenijom tehnologijom u proizvodnoj oblasti kojom se bavimo. Takav pristup omogućava nam da uvijek nudimo najkvalitetnije proizvode, te proširujemo svoj asortiman. Uz to, veoma smo ponosni i na mrežu značajnih kupaca koji su prepoznali kvalitet naših proizvoda, kao i na naš kolektiv koji je uspješno usvojio svaku novu proizvodnu praksu i koji se uvijek trudi da pruži sve od sebe", ispričali su iz kompanije.

Dodali su da imaju vrlo uspješnu saradnju sa kompanijom Bingo – "rekli bismo da je domaći prepoznao domaćeg". Pri tome će Alternativa i u narednom periodu pratiti investicione projekte i potrebe kompanije Bingo, kako kažu, a proizvodi iz Alternativinog proizvodno-prodajnog asortimana naći će se na tržnim centrima i distributivnim skladištima Binga.

"Alternativine proizvode možete naći u našem proizvodno-prodajnom prostoru u Industrijskoj zoni Famos u Hrasnici, u našoj poslovnoj jedinici u Banjoj Luci, te u našem distributivno prodajnom centru za Srbiju, Kosovo i Makedoniju koji se nalazi u Beogradu. Sve proizvode i adrese naših prodajnih objekata možete pogledati i na web-stranici www.alternativa.ba," poručili su iz kompanije.

M.R.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti