Alternativni izvori energije izuzetno sporo dopiru do naše zemlje: Vjetrocentrale u BiH još čekaju povoljan vjetar

22.11.2008. 14:28 / Izvor: Dnevne novine SAN
Alternativni izvori energije izuzetno sporo dopiru do naše zemlje: Vjetrocentrale u BiH još čekaju povoljan vjetar

O vjetrenjačama kao alternativnom izvoru električne energije u BiH se govori već duže vremena, a koliko je skora njihova izgradnja teško je reći, jer u Regulatornoj komisiji za električnu energiju FBiH još uvijek nema predat niti jedan zahtjev za izdavanje dozvole za proizvodnju i prodaju energije. Koliko je sve komplikovano oko izgradnje i stavljanja u pogon vjetrenjača dokaz su prva vjetrenjača u Visokom i gradnja "Vjetroparka" u podveležju kod Mostara.

Naime, s početkom godine vlasnik firme "Suša commerc" iz Visokog je podigao vjetrenjaču ali ona još nije stavljena u pogon jer nisu dobivene potrebne dozvole.

"Sve je to tako komplikovano, a dugo traje jer treba puno dokumenata. Najveći dio dozvola smo dobili, ali neke važne su još u postupku. Nakon što dobijemo sve dozvole predat ćemo zahtjev FERK-u", kazala je Sadeta Hadžimehanović iz firme "Suša commerc". Ona je napomenula da obavljena mjerenja potvrđuju opravdanost investicije.

Da je procedura mukotrpan posao potvrdila nam je Zeina Šanjević, menadžerica firme "Vjetroenergetika BiH" iz Mostara koja ima koncesije za gradnju i rad vjetroturbina.

"Donedavno je koncesija za korištenje vjetra za izgradnju vjetroturbina bila nepoznanica. Mi smo koncesiju dobili u februaru 2007. godine, a onda se sve razvuklo zbog administrativnih prepreka, došao je novi ministar i tek smo ove godine potpisali ugovor o koncesiji. Svugdje u svijetu je to formalnost, a kod nas prave problem od godinu i po dana", kazala je Šanjević za "San"

Uslovi za dodjelu koncesija, prema njenim riječima, su bili skupi, a jedan od uvjeta je bio i uplata od 900.000 KM za lokalnu zajednicu.

"Sada kada imamo ugovor o koncesiji čekamo dobijanje građevinske dozvole, koju nismo dobili zbog nemanja koncesije. Nekoliko puta smo se sastajali u FERK-u, ali njihov pravilnik podrazumijeva da ispoštujemo preko 20 stavki", istakla je Šanjević.

Ona je mišljenja da je građenje vjetrenjača velika investicija koja u vrijeme globalnog poskupljenja i trenutno niske otkupne cijene energije nije isplativa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti