Aluminij obezbjedio struju za naredna 24 sata

14.10.2018. 12:28 / Izvor: Akta.ba
Aluminij obezbjedio struju za naredna 24 sata

Direktor Pandža je kazao da je velikim naporom uprave preduzeća "kupljeno" još malo vremena, tačnije 24 sata, a u međuvremenu će se pokušati pronaći rješenje.

"Stanje je takovo da smo uspjeli, vlastitim sredstvima, dogovoriti nabavu električne energije za jedan dan, za ponedjeljak, čime smo si zasad kupili još 24 sata života. Opskrba za utorak i za ostatak tjedna i dalje su nepoznanicom, ali zasad smo odgodili najavljeno iskapčanje Aluminija s elektroenergetske mreže do sutra u ponoć. Nažalost, osim izravne komunikacije s dopredsjednicom Vlade FBiH Jelkom Milićević, još uvijek nemamo službeno stajalište toga tijela odnosno njegova prvog čovjeka", kazao je danas, u obraćanju djelatnicima i javnosti, v.d. direktora Aluminija d.d. Mostar Dražen Pandža.

On je, zajedno s kolegom iz Uprave Borisom Vicanom i s članovima Nadzornoga odbora Društva, i sam sudjelovao u mirnomu okupljanju Aluminijevih zaposlenika na ulazu u elektroenergetsko dalekovodno postrojenje na Čulama, jugozapadno od Mostara. Skup su, u znak mirne poruke Vladi FBiH, organizirali sindikalni čelnici mostarske tvornice, a događaj je popraćen iznimnom zainteresiranošću medijskih kuća i javljanjem uživo za nekoliko televizijskih kuća iz BiH i Hrvatske.

Prema riječima direktora Pandže, dopredsjednica Vlade aktivno se uključila u rješavanje ove dramatične situacije, odnosno najtežih trenutaka za mostarski Aluminij, kada je u pitanju njegova sutrašnjica. Podsjećamo, Neovisni operator sustava (NOS) BiH, u petak je najavio isključenje Aluminija s mreže večeras u ponoć, zbog ostvarenoga dugovanja prema tomu tijelu, ali i zbog činjenice da nisu imali prijavljenoga opskrbljivača za Aluminij nakon 14. listopada.

Tvorničko je rukovodstvo izišlo u javnost s apelom prema Vladi FBiH i s upozorenjem kako bi naglo isključenje Aluminija s mreže znači potpunu havariju, ''smrzavanje'' tekućega aluminija u elektrolitičkim ćelijama, mogućnost snažnih eksplozija i ugroze sigurnosti radnika u proizvodnomu procesu.

"Ponavljamo, da je Vlada FBiH izvršila svoje obveze sukladno Aneksu 8 na naš međusobni sporazum, potpisan u lipnju 2013. godine, Aluminij danas ne bi bio na rubu uništenja. Samo za razumijevanje situacije, ponovno pokretanje samo jedne planski ugašene ćelije iziskuje više od 90 tisuća eura novčanih sredstava. Aluminij ima 256 elektrolitičkih ćelija, a ovo bi isključenje bilo neplansko, izvan sustava i tekući bi metal ostao zarobljen u njima, te bi ponovno pokretanje tvornice premašilo milijardu maraka troškova. U prijevodu, to bi isključenje značilo Aluminijev kraj", izričit je Pandža koji ističe kako je, unatoč novih 24 sata života Društva, stanje i dalje iznimno kritično, jer bez izravnoga uključenja Vlade FBiH dugoročnije rješenje nije moguće.

"Vlada FBiH se, potpisivanjem Aneksa 8, obvezala subvencionirati električnu energiju, a zauzvrat je dobila povećanje dioničkoga kapitala Društva u svoju korist. Aluminij je bio obvezan obeštetiti prijeratne djelatnike koji nas sada opravdano tuže i uskoro ćemo ih biti primorani isplatiti, a nismo ih obeštetili jer, zbog izostanka dogovorene subvencije, za to nismo niti imali sredstva", dodao je prvi čovjek Aluminija.

Predsjednik Nezavisnoga sindikata zaposlenika Aluminija Romeo Biokšić poručio je kako današnjim okupljanjem djelatnici Aluminija šalju poruku Vladi FBiH i sveukupnoj politici u državi da se odmah poduzme sve što treba za spas Aluminija i njegovih 900 zaposlenika, odnosno čak 40 tisuća ljudi koji ovise o njegovu postojanju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti