Ambasada BiH u Beogradu obavijestila MVP BiH: Najavljena obustava prodaje imovine bh. preduzeća

08.09.2008. 09:41 / Izvor: Oslobođenje
Ambasada BiH u Beogradu obavijestila MVP BiH: Najavljena obustava prodaje imovine bh. preduzeća

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je dobilo od Ambasade BiH u Beogradu potvrdu informacije da je ekspertna grupa Vlade Srbije, razmatrajući Uredbu o prodaji preduzeća s osnivačkim kapitalom bivših republika SFRJ, donijela zaključak da je navedena uredba u suprotnosti sa Sporazumom o sukcesiji, izjavio je u subotu za Fenu Zlatan Burzić, savjetnik u kabinetu ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja.

Burzić je istaknuo da su ranije najavljene aukcijske prodaje imovina firmi sa sjedištem u BiH, Hrvatskoj i Sloveniji obustavljenje.

Očekuje se da će Vlada Srbije već na narednoj svojoj sjednici poništiti spornu uredbu, što bi trebalo staviti van snage do sada realiziranu prodaju.

- Ministarstvo vanjskih poslova BiH pozdravlja ovakav stav nove Vlade Srbije i smatra da će ova odluka doprinjeti izgradnji dobrosusjedskih odnosa i poštivanju međusobnog suvereniteta, kazao je Burzić.

Srbijanska Agencija za privatizaciju je u junu ove godine, na osnovu Uredbe Vlade Srbije, organizirala i izvršila prodaju 15 objekata, koji su u vlasništvu bosanskohercegovačkih kompanija.

Spornu Uredbu o zaštiti dijelova imovine preduzeća s područja bivše SFRJ donijela je Vlada Vojislava Koštunice, i to u tehničkom mandatu. Bio je ovo svojevrstan pokušaj nacionalizacije odnosno otimačine, između ostalih, i imovine bh.preduzeća.

Prema rasploživim informacijama iz Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH, oko 150 bh.kompanija ima 350 nekretnina u Srbiji, koje su u većini slučajeva smještene na atraktivnim lokacijama u većim srbijanskim gradovima.

Procjenjuje se da je vrijednost imovine ovih preduzeća u Srbiji oko 1,8 milijardi maraka. Najviše nekretnina imaju kompanije Šipad Komerc, Energoinvest, te Agrokomerc.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti