Ambasada Slovenije se ogradila: Ko će nadoknaditi štetu Tuša od 21 mil. KM?

27.03.2015. 10:24 / Izvor: eKapija.ba
Ambasada Slovenije se ogradila: Ko će nadoknaditi štetu Tuša od 21 mil. KM?

Predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH razgovarali sa Ambasadorom Republike Slovenije u BiH Iztokom Grmekom o slučaju Tuš. DOmaći dobavljači oštećeni za 21 miliona KM.

Ambasador Republike Slovenije u BiH Iztok Grmek razgovarao je sa predsjednikom Udruženja poslodavaca FBiH (UP FBiH) Safudinom Čengićem i direktorom Udruženja Mladenom Pandurevićem o slučaju "TUŠ", odnosno problemima koji su nastali za više od 500 bh. kompanija zbog manipulacija vlasnika i menadžmenta "TUŠ-a" u BiH, što je domaćim dobavljačima prouzrokovalo štetu u iznosu od 21 milion KM, navodi se u saopćenju Udruženja poslodavaca FBiH.

Takođe je razgovarano i o problemu stotina radnika "TUŠ-a", njihovom radno-pravnom statusu i dugu prema njima od najmanje osam neisplaćenih plata.

Vodstvo UPFBiH upoznalo je Ambasadora o saznanjima koje imaju o ovom slučaju, te kazali da je očigledno da se ovdje radi o smišljenom djelovanju s ciljem oštećenja povjerilaca, koje ima elemente krivičnog djela.

Zbog toga, zatraženo je da se Slovenačka ambasada u BiH javno ogradi od ovog slučaja, te eventualnih budućih sličnih slučajeva, da se pored BiH institucija u istragu ovog slučaja uključe i organi Slovenije, te da se razmisli o modalitetima pomoći oštećenim kompanijama, naročito malim preduzetnicima.

Zajednički je zaključeno da je privredna saradnja između BiH i Slovenije izvanredna, te da se ne smije dozvoliti da ovaj slučaj negativno utiče na buduću saradnju. Mada se radi o pojedinačnom slučaju, potrebno ga je čim prije razriješiti kako bi se nastale tenzije smanjile.

Ambasador Grmek rekao je da ni kompanija "TUŠ" ni njen vlasnik nemaju podršku Vlade Slovenije u ovom slučaju i da su svjesni da takvo ponašanje može proizvesti negativne efekte na poslovanje slovenačkih kompanija u BiH.

Takođe, izrazio je razumijevanje za položaj oštećenih kompanija i posljedice na njihovo dalje poslovanje. Ambasador je obećao da će sa zahtjevima UP FBiH upoznati svoju Vladu, te da će poslodavce upoznati sa odgovorom već početkom maja mjeseca.

Sastanku su prisustvovali saradnici ambasadora i predstavnik VTK BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti