Ambasador Češke posjetio buduće industrijske zone općine Doboj Jug

07.04.2017. 12:59 / Izvor: Akta.ba

Ambasador Republike Češke boravio je u u prvoj radnoj posjeti Općini Doboj Jug.

Ambasador Republike Češke Jakub Skalnik boravio je u prvoj radnoj posjeti Općini Doboj Jug.

Nakon što su međusobno razmijenili informacije o mogućnosti saradnje Općine Doboj Jug i Ambasade Češke u BiH, općinski načelnik Mirnes Tukić i Jakub Skalnik obišli su buduće industrijske zone Karuše i Mravići, te se na terenu upoznali o razvojnim potencijalima ove najmanje općine u ZE-DO kantonu.

S obzirom da se Doboj Jug nalazi u međuriječju rijeka Usore i Bosne,na dva najfrekventnija magistralna puta M-17 Doboj-Teslić i M-4 Doboj-Banja Luka, da će budući koridor 5-C naslanjati se na ovo područje, da je blizina grada Doboja (saobraćajnog, a naročito željezničkog čvora) samo 4 kilometra, te da se Doboj Jug intenzivno razvija u skladu sa uspostavljenom strategijom, ambasador Skalnik nije krio zadovoljstvo ovom posjetom, jer je imao šta vidjeti.

A vidio je brojne privredne objekte, uslužne firme u oblasti autobuskog saobraćaja, izgradnje puteva, zatim hipermarketa, do proizvodnih hala (tekstil, drvoprerađivače, velika skladišta roba za distribuciju, poput Euro-metala do solarne elektrane), srednjih preduzeća i malih privrednih radnji.

"Ovo je izvrstan poduzetnički kraj", kazao je ambasador Češke, naglasivši da je Bosna i Hercegovina prema odluci njegove vlade iz 2010. godine potvrđena kao jedna od pet prioritetnih zemalja za razvojnu saradnju u periodu do 2017. godine.

Češka razvojna saradnja će se više fokusirati na razmjenu iskustava i pružanje pomoći u izgradnji kapaciteta za pregovore i kasnije članstvo u EU, prihvatanje legislative i tehničke pomoći. Program identificira šest prioritetnih sektora za saradnju, a to su vodosnabdjevanje i sanitacija, opšta zaštita okoliša, proizvodnja i isporuka energije, državna uprava i gradjansko društvo i zdravstvo, dok je ulaganje u sektor poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo bar za ovu godinu skoro zanemariv. Za sve forme razvojne saradnje sa Bosnom i Hercegovinom u aktuelnom programskom periodu Republika Češka izdvaja sredstva u obimu od 2,5-3 miliona eura godišnje.

Što se tiče Doboj Juga, Skalnik je najavio mogućnost podrške Češke malim projektima u vrijednosti do deset hiljada eura u oblasti zdravstva, marginalizovanim grupama, sportu i drugo, što će biti precizirano javnim pozivom kojeg će ova ambasada raspisati u septrembru ove godine.

Znajući da se direktivom EU o zaštiti životne sredine trebaju stvarati uslovi za zdravu životnu sredinu, brojne bh. općine su suočene sa nedostatkom infrastrukturnih resursa kao što su obnovljivi izvori energije, sakupljanje smeća i rješavanje odlagališta otpada.

Republika Češka u ovom sektoru ima velika iskustva, pa je preporučeno načelniku Tukiću da prema Ambasadi Češke u BiH Doboj Jug kandidira projekat sortirnice za reciklažu otpada, nabavku kontajnera za razvrstavanje otpada i ostale opreme do vrijednosti od pola miliona eura.

U pratnji ambasadora Republikie Češke u BiH bila je koordinatorica za razvojnu saradnju Anesa Terza Vuković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti