Vijesti

Ambasador Slovenije u posjeti TK: Tuzla je bila i ostala značajan centar u BiH

10.11.2009. 16:24 / Izvor: eKapija.ba

Privredna saradnja Republike Slovenije sa Bosnom i Hercegovinom, sa akcentom na privredu u Tuzlanskom kantonu bila je tema susreta Andreja Grassellija, ambasadora Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini i premijera Tuzlanskog kantona Enesa Mujića, upriličenog 10. novembra 2009. godine. U svom izlaganju premijer Mujić je predstavio Tuzlanski kanton i njegove elektro – energetske, industrijske i turističke potencijale, te istakao značajne aspekte u oblasti obrazovanja i zdravstva na području Tuzlanskog kantona, saopćila je Vlada TK.

"Privredna društva iz Slovenije su na razne načine već u velikoj mjeri zastupljena na području Tuzlanskog kantona i do sada možemo reći da se radi o firmama koje pokazuju uspješno poslovanje. Prije svega tu mislimo na ulaganja u NLB Tuzlansku banku, Tuzlansku mljekaru, CPM, Cimos, ali i mnoge druge", istakao je premijer Mujić.

Na sastanku, također, još jednom je pomenuta zainteresiranost Slovenije za stabilnost, ali i prosperitet cijelog Balkana, gdje Bosna i Hercegovina ima ključnu ulogu.

"U tom pogledu Slovenija će se i u euro – atlanskim integracijama zalagati za prosperitet Bosne i Hercegovine", istakao je ambasador Grasselli i dodao, "Tuzla je bila i ostala značajan centar u Bosni i Hercegovini. Svjesni smo ekonomske krize u kojoj se nalazi cijela Evropa, ali to može i treba biti izazov za dalja ulaganja i razvoj".

Bilo je govora i o privrednoj konferenciji koja se krajem ovog mjeseca održava u Sloveniji, a kojoj bi trebali prisustvovati i privrednici sa područja Tuzlanskog kantona.

"Bit će to prilika da se uspostave nove, ali i ojačaju već postojeće ekonomske veze koju privredna društva sa područja našeg kantona imaju sa kompanijama iz Slovenije", istakao je premijer Mujić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti