Ambasador Slovenije u posjeti TK: Tuzla je bila i ostala značajan centar u BiH

10.11.2009. 16:24 / Izvor: eKapija.ba
Ambasador Slovenije u posjeti TK: Tuzla je bila i ostala značajan centar u BiH

Privredna saradnja Republike Slovenije sa Bosnom i Hercegovinom, sa akcentom na privredu u Tuzlanskom kantonu bila je tema susreta Andreja Grassellija, ambasadora Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini i premijera Tuzlanskog kantona Enesa Mujića, upriličenog 10. novembra 2009. godine. U svom izlaganju premijer Mujić je predstavio Tuzlanski kanton i njegove elektro – energetske, industrijske i turističke potencijale, te istakao značajne aspekte u oblasti obrazovanja i zdravstva na području Tuzlanskog kantona, saopćila je Vlada TK.

"Privredna društva iz Slovenije su na razne načine već u velikoj mjeri zastupljena na području Tuzlanskog kantona i do sada možemo reći da se radi o firmama koje pokazuju uspješno poslovanje. Prije svega tu mislimo na ulaganja u NLB Tuzlansku banku, Tuzlansku mljekaru, CPM, Cimos, ali i mnoge druge", istakao je premijer Mujić.

Na sastanku, također, još jednom je pomenuta zainteresiranost Slovenije za stabilnost, ali i prosperitet cijelog Balkana, gdje Bosna i Hercegovina ima ključnu ulogu.

"U tom pogledu Slovenija će se i u euro – atlanskim integracijama zalagati za prosperitet Bosne i Hercegovine", istakao je ambasador Grasselli i dodao, "Tuzla je bila i ostala značajan centar u Bosni i Hercegovini. Svjesni smo ekonomske krize u kojoj se nalazi cijela Evropa, ali to može i treba biti izazov za dalja ulaganja i razvoj".

Bilo je govora i o privrednoj konferenciji koja se krajem ovog mjeseca održava u Sloveniji, a kojoj bi trebali prisustvovati i privrednici sa područja Tuzlanskog kantona.

"Bit će to prilika da se uspostave nove, ali i ojačaju već postojeće ekonomske veze koju privredna društva sa područja našeg kantona imaju sa kompanijama iz Slovenije", istakao je premijer Mujić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti