Ambasadori regije posjetili Brčko distrikt BiH: Obećana pomoć privredi

22.09.2015. 10:01 / Izvor: Akta.ba

Nakon sastanka sa ambasadorima u Gradskoj vijećnici gradonačelnik Brčko distrikta BiH Anto Domić izjavio je da je razgovarano o efektima nakon prošlogodišnjih poplava, te o privrednim potencijalima.

Brčko distrikt BiH jučer  je posjetilo osam ambasadora u BiH iz zemalja regije koji su prisustvovali prezentacijama Vlade Distrikta: "Poplave u Brčko distriktu BiH 2014. godine", "Čišćenje rijeke Save", "Nacrt Zakona o poslovnim zonama" i "Investiraj u Brčko".

U zajedničkoj posjeti boravili su:  Jakub Skalnik, ambasador Republike Češke, Milan B. Lakić – Crne Gore,  Ivan Del Vechio – Republika Hrvatska,  Negyesi Jozsef – Mađarska, Rami Rexhepi – Makedonija, Iztok Grmek – Slovenija, Stanimir Vukičević –  Srbija i ambasador Jan Pšenica iz  Republike Slovačke.

Nakon sastanka sa ambasadorima u Gradskoj vijećnici gradonačelnik Brčko distrikta BiH  Anto Domić izjavio je da je razgovarano o efektima nakon prošlogodišnjih poplava, te o privrednim potencijalima.

"Ambasadorima susjednih država imali smo priliku predstaviti šta je Brčko distrikt BiH učinio kao jedinica lokalne samouprave nakon prošlogodišnjih poplava, s kojim izazovima smo se susreli, te kakvi su postojeći problemi i razmijenili smo međusobna iskustva. Isto tako predstavili smo i neke ključne stvari koje su značajne za Distrikt, a to su plovnost rijeke Save i održavanje plovnosti Save, stvaranje uslova za puni kapacitet rada 'Luke Brčko', kao i mogućnosti investiranja u Distrikt u smislu privrednog okruženja te izgradnje industrijskih zona", istakao je Domić.

On je naglasio da su ambasadori podržali put i način rada kojim Distrikt ide koristeći, prije svega, dobru postojeću povezanost i putnu komunikaciju, dovoljno kvalifikovanu radnu snagu i budžetska sredstva koja se izdvajaju, a koja su ključna za privlačenje stranih investitora uz sigurno pravno okruženje.

"Cilj je bio predstaviti mogućnosti Distrikta, a svaki investitor pronalazi svoj interes jer oni, pored toga što imaju kapital i investiraju da bi proizvodili kod nas, moraju imati dobar plasman. Naše opredjeljenje je poljoprivreda, prehrambena industrija, uslužna djelatnost, mala i srednja preduzeća u oblasti metalurgije, drvoprerađivačka djelatnost što smo i precizirali u strategiji razvoja Brčko distrikta BiH te očekujemo da će investitori iz stranih zemalja naći prostora i ovdje u Brčkom", rekao je gradonačelnik Domić, dodajući da su se svi pohvalno izjasnili o ovakvom načinu rada.

Govoreći o prošlogodišnjim poplavama, ambasador Srbije u BiH Nj. E. Stanimir Vukićević je izjavio da je danas podvučena linija o tome što je sve bilo i što je urađeno tokom poplava i klizišta koja su zadesila ovo područje 2014. godine.

"Iskazali smo potrebu da imamo zajedničko tijelo i zajedničke razgovore u vezi s regulacijom i upravljanjem vodama. Već u naredni ponedjeljak zakazan je u Sarajevu novi sastanak u vezi s analizom utroška sredstava sa donatorske konferencije kako bismo nastavili s projektima koje koordinira zajedničko tijelo tri države za upravljanje vodama i uložili sredstva u najkritičnije objekte na vodotocima s ciljem da nam se prošlogodišnja katastrofa nikada ne ponovi", dodao je ambasador Vukičević naglašavajući solidarnost međunarodne zajednice sa zemljama pogođenim poplavama.

Ambasador Slovačke Republike Jan Pšenica ističe da je impresioniran današnjim prezentacijama iz kojih se vidi da rukovodstvo Distrikta ima konkretne planove za daljnji razvoj ove zajednice.

"Tokom narednih sedmica razmotrit ćemo konkretne prijedloge i obavijestiti poslovne ljude iz Slovačke da ovdje postoji mogućnost za saradnju i ulaganja u oblasti infrastrukture, poljoprivrede, prehrambene industrije, trgovine i transporta, i mi tu vidimo prednosti Distrikta", naglasio je ambasador Pšenica.

Nakon sastanka u Gradskoj vijećnici u pratnji čelnika Vlade i Skupštine Brčko distrikta BiH upriličena je zajednička šetnja kroz grad.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti