Ambasadori Švedske, Holandije i SAD-a pokreću novi program namijenjen općinama u BiH

22.02.2008. 09:42 / Izvor: Fena
Ambasadori Švedske, Holandije i SAD-a pokreću novi program namijenjen općinama u BiH

Američki ambasador u BiH Charles English, švedski Lars-Erik Wingren i holandski Karel Vosskühler najavit će danas u Sarajevu pokretanje novog programa vrijednog 30 miliona dolara namijenjenog općinama u BiH, koji će ove tri države zajednički finansirati.

Kako je saopćeno iz Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), ovaj program predstavlja drugu fazu američko-švedskog Projekta upravne odgovornosti (GAP) u koji je dosad uloženo 20 miliona dolara.

Druga faza GAP-a bit će zvanično pokrenuta sutra na konferenciji na kojoj će se okupiti načelnici 56 općina partnera obje faze projekta.

Putem projekta GAP dosad je osigurana pomoć za 41 općinu širom BiH da bi se ojačali njihovi kapaciteti i unaprijedio nivo usluga koje pružaju građanima. Prepoznatljiva aktivnost GAP-a bila je izgradnja šalter sala.

Nove šalter sale osiguravaju efikasno i transparetno pružanje usluga u ugodnom ambijentu te da građani budu zadovoljni uslugama dobijenim u općini, čime se povećava njihovo povjerenje u lokalnu vlast i demokratiju.

Od decembra 2005. godine, kada je otvorena prva šalter sala koju je podržao GAP, otvoreno je još 40 moderno opremljenih šalter sala koje koristi 1,5 miliona građana. Šalter sale su u nekim slučajevima smanjile vrijeme čekanja za 50 posto.

Tokom narednih pet godina, u sklopu druge faze projekta GAP, u sličnim aktivnostima učestvovat će još 30 općina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti