Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Ambasadorica SAD u BiH posjetila ASA Prevent grupaciju

08.08.2018. 14:23 / Izvor: Akta.ba

Ambasadorica SAD u Bosni i Hercegovini Maureen E. Cormack, posjetila je sjedište ASA Prevent grupacije u Sarajevu gdje se sastala sa predstavnicima menadžmenta ove Grupacije.

Ambasadorica je imala priliku saznati više o historiji i globalnom prisustvu Grupacije, srednjoročnim razvojnim planovima, te razgovarati o novim investicijama.

Također, istaknut je ogroman doprinos ASA Prevent grupacije razvoju bh. privrede, posebno kada je u pitanju zapošljavanje i izvoz. Ambasadorica Cormack je bila impresionirana poslovanjem i filantropskim djelovanjem ASA Prevent grupacije, te istakla da ovakve kompanije nude primjer dobre prakse, čak i u uvjetima nesigurnog poslovnog ambijenta.

Sagovornici su razmijenili stavove i o reformskim mjerama koje mogu podržati održivi rast privatnog sektora i dugoročno povećati zapošljavanje u BiH u okviru kojih su istakli značaj poreske, penzione i reforme obrazovanja u BiH.

ASA Prevent Grupacija je još jednom istakla zahvalnost na intenzivnoj saradnji sa Ambasadom SAD u Bosni i Hercegovini, a posebno na posljednjem projektu u okviru kojeg Agencija za međunarodni razvoj SAD (USAID) sa Prevent Grupacijom i Fondacijom Hastor u Bugojnu provodi projekat prekvalifikacije nezaposlenih osoba u cilju zapošljavanja u industriji proizvodnje obuće.

Na kraju posjete Fondacija Hastor i Asa Prevent grupacija dodijelili su Ambasadorici Cormack posebno priznanje koje predstavlja izraz zahvalnosti i poštovanja za značajan doprinos i rad na unapređenju obrazovnog sistema i ekonomskih promjena.

"Fondacija Hastor i Asa Prevent Grupacija dijele stav Ambasade SAD-a u BiH da su ekonomske reforme i reforma obrazovanja u BiH dugoročno najvažnije i najpotrebnije reforme u Bosni i Hercegovini. Ambasadorica SAD-a je neumorno zagovarala nužnost ovih reformi, pokazala pravo liderstvo ispred međunarodne zajednice u BiH i današnje priznanje je samo mali znak pažnje kojim želimo potvrditi da pratimo istupe, dijelimo stavove i vrijednosti Ambasade SAD u BiH, te vjerujemo da ćemo dugoročno zajedno doprinijeti sprovođenju ovih važnih reformi u BiH. Izuzetno nam je zadovoljstvo što je baš Ambasadorica SAD-a u BiH prvi dobitnik navedenog priznanja", istakao je tom prilikom Seid Fijuljanin, direktor Fondacije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti