AmCham BiH: Uvoz diskutabilnih lijekova opasnost po zdravlje građana BiH

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

AmCham BiH: Uvoz diskutabilnih lijekova opasnost po zdravlje građana BiH

23.03.2020. 11:54 / Izvor: Akta.ba

Američka trgovačka komora u BiH (AmCham BiH) izrazila je negativan stav u vezi sa mogućom registracijom, uvozom i distribucijom nedovoljno provjerenih i neregistriranih lijekova u BiH.

Jedna od najvažnijih uloga AmCham BiH je saradnja sa članovima na kreiranju kolektivnih stavova poslovne zajednice o preprekama za poslovanje u BiH, koje sprovodi kroz različitie komitete unutar komore. Pa tako, kroz komitet za zdravstvenu zaštitu i zaštitu životne sredine komora promoviše pozitivne zdravstvene i farmaceutske prakse.

"S tim u vezi ovim putem želimo uspostaviti konstruktivan dijalog sa Agencijom za lijekove i medicinska sredstva BiH i Ministarstvom zdravlja na svim nivoima vlasti na temu diskutabilnih lijekova čiji kvalitet, sigurnost i efikasnosti nije dokazana a odobren im je uvoz i distribucija u BiH. Američka trgovačka komora u BiH izražava da uvoz i stavljanje u promet lijekova koji su klasificirani kao neusporedivi biološki lijekovi, koji ne zadovoljavaju kriterije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) a ni kriterije Evropske Agencije za lijekove (EMA) mogu predstavljati opasnost po zdravlje pacijenata, te u usporedbi na registrovane referentne biološke lijekove ne predstavljaju lijek", navodi se u saopćenju. 

U prvom redu Američka trgovačka komora u BiH podržava sve procese koje vodi struka, a koji imaju za cilj osigurati kvalitet i dostupnost provjerenih lijekova svim pacijentima u BiH. Također, u skladu s AmCham BiH statutom podržava aktivnosti svojih članica koje teže da unaprijede i usklade zdravstveni sektor u BiH s najboljim EU i svjetskim praksama.

"Dodatno, skrećemo pažnju Ministarstvima zdravlja na svim nivoima vlasti, ali i širokoj javnosti na ovu veliku prijetnju što će prouzrokovati nesagledivu i nekontrolisanu štetu po zdravlju stanovnika. Registracijom, uvozom i distribucijom pomenutih diskutabilnih lijekova u BiH, koji su u većini zemalja u okruženju nadležne institucije odbile uvesti u svoje države, stvorit će ozbiljnu opasnost po zdravlje građana BiH i po zdravstveni sisteme unutar BiH", napominju iz AmChama.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti