Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

AmCham BiH zahtjeva hitno rješavanje rada Komisije za vrijednosne papire FBiH

28.05.2020. 14:04 / Izvor: Akta.ba

Američka trgovačka komore u BiH (AmCham BiH) obratila se Delegaciji Evropske Unije u BiH, Predstavničkom Domu parlamenta, Strankama i Koalicijama zastupljenim u PSBiH, Domu naroda Parlamenta BiH, Vladi Federacije BiH i Komisiji za vrijednosne papire FBiH, da se što prije riješi pitanje zastoja u radu Komisije, koji traje šest mjeseci. 

Naime, zastoj u radu Komisije u trajanju od šest mjeseci zaustavio je sva kapitalna ulaganja u FBiH, što onemogućuje privrednim subjektima koji su podnjeli zahtjeve za postupanje Komisije iz njene zakonom utvrđene nadležnosti, realizaciju investicija čime se uzrokuje višemilionska šteta, te spriječava kapitalno jačanje društava koja posluju u Federaciji BiH.

Važno je naglasiti da Komisija šest mjeseci ne obavlja svoju primarnu i zakonom definiranu funkciju, a to je zaštita investitora i nadzor tržišta i učesnika na tržištu, kao i nadzor emisije i prometa vrijednosnih papira. Svojim neradom, Komisija rizikuje nastanak velike materijalne štete privredi Bosne i Hercegovine, bankama, dioničkim društvima, dioničarima i investitorima.  Dodatno, posljedice zastoja u radu Komisije direktno utiču na ekonomski napredak BiH, odnosno direktno utiče na smanjenje prihoda.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti